FM: csökkennek a szőlőtermelők és a hegybírók adminisztrációs terhei
Csökkennek a szőlő és bortermelők, valamint a hegybírók adminisztrációs terhei október közepétől a Földművelésügyi Minisztérium (FM) rendeletmódosítása nyomán.
A borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló rendelet módosításáról a tárca pénteken tájékoztatta az MTI-t.
Kiemelték: az intézkedések október közepétől lehetővé teszik összevont szőlő és első bor származási bizonyítvány kiadásának kérelmezését is, ha a szüretelt szőlő ugyanabból a hegyközségből származik, és a szőlőt a kérelmező a szőlőlével megegyező eredetvédelmi kategóriájú bor készítésére maga dolgozza fel. Mindez a várakozások szerint felére csökkenti majd a papírmunkát azok számára, akik maguk termelik meg és dolgozzák fel szőlőjüket – tették hozzá.
Szintén október közepétől az úgynevezett nullás jelentéseknél – olyan szőlőszármazási bizonyítvány kérelem, ahol a termés bejelentett mennyisége nulla – a termőültetvények adatszolgáltatásakor a hegybíró csak abban az esetben veheti tudomásul az eredményeket, ha az adatszolgáltató a szüret elmaradását okozó káreseményt követő 15 napon belül bejelentette azt – olvasható a közleményben.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy az illetékes hegybíró a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) minden nullás eredményt produkáló, de be nem jelentett esetről éves jelentést készít. A HNT kockázatelemzés alapján kezdeményezi az érintett ültetvények 5 százalékának hatósági ellenőrzését.
A rendeletmódosítás értelmében az integrált szőlészeti és borászati nyilvántartó rendszert (ISZBIR) a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa hozza létre és üzemelteti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyeletével.
A tárca közleménye arra is kitér, hogy az elektronikus származási bizonyítványok kiadása 2016. április 1-től kérhető a hegybírótól. A származási bizonyítvány papíron és elektronikusan is kiadható lesz. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Itt a Szupermenta nyári vetőmagtesztje: főszerepben a cukkini
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei cukkinivetőmagokat vizsgáltak a Szupermenta…
Tovább olvasom >AM: a St. Andrea Szőlőbirtok lett az év pincészete Magyarországon
A magyar borászatok hittel, kitartással, hűséggel dolgoznak, lépést tartanak a…
Tovább olvasom >AM-államtitkár: a kertészeti pályázatok segítik a magyar dinnyetermesztés fennmaradását
A magyar dinnyetermesztés fennmaradását segítik a vidékfejlesztési keretből finanszírozott kertészeti…
Tovább olvasom >További cikkeink
Eurostat: 2%-kal bővült az európai jégkrémgyártás 2024-ben
Az Eurostat friss adatai szerint 2024-ben az Európai Unióban 2%-kal,…
Tovább olvasom >Matcha Latte zabitalt vezet be kínálatába az Oatly az Egyesült Királyságban
Az idei nyarat új, matcha latte ízű zabitallal dobja fel…
Tovább olvasom >MBH-elemzés: A vártnál jobb GDP adatokat közölt a KSH
2025 második negyedévében a KSH által közzétett GDP adatok az…
Tovább olvasom >