FM: csökkennek a szőlőtermelők és a hegybírók adminisztrációs terhei
Csökkennek a szőlő és bortermelők, valamint a hegybírók adminisztrációs terhei október közepétől a Földművelésügyi Minisztérium (FM) rendeletmódosítása nyomán.
A borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló rendelet módosításáról a tárca pénteken tájékoztatta az MTI-t.
Kiemelték: az intézkedések október közepétől lehetővé teszik összevont szőlő és első bor származási bizonyítvány kiadásának kérelmezését is, ha a szüretelt szőlő ugyanabból a hegyközségből származik, és a szőlőt a kérelmező a szőlőlével megegyező eredetvédelmi kategóriájú bor készítésére maga dolgozza fel. Mindez a várakozások szerint felére csökkenti majd a papírmunkát azok számára, akik maguk termelik meg és dolgozzák fel szőlőjüket – tették hozzá.
Szintén október közepétől az úgynevezett nullás jelentéseknél – olyan szőlőszármazási bizonyítvány kérelem, ahol a termés bejelentett mennyisége nulla – a termőültetvények adatszolgáltatásakor a hegybíró csak abban az esetben veheti tudomásul az eredményeket, ha az adatszolgáltató a szüret elmaradását okozó káreseményt követő 15 napon belül bejelentette azt – olvasható a közleményben.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy az illetékes hegybíró a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) minden nullás eredményt produkáló, de be nem jelentett esetről éves jelentést készít. A HNT kockázatelemzés alapján kezdeményezi az érintett ültetvények 5 százalékának hatósági ellenőrzését.
A rendeletmódosítás értelmében az integrált szőlészeti és borászati nyilvántartó rendszert (ISZBIR) a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa hozza létre és üzemelteti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyeletével.
A tárca közleménye arra is kitér, hogy az elektronikus származási bizonyítványok kiadása 2016. április 1-től kérhető a hegybírótól. A származási bizonyítvány papíron és elektronikusan is kiadható lesz. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A borok suttogója vagy tudós? Avagy mit tud egy Master of Wine?
A Master of Wine (MW) hivatást ezernyi mítosz lengi körül…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >Négy növényvédő szer kapott szükséghelyzeti engedélyt a sáskák elleni védekezéshez
Magyarországon az elmúlt években a szélsőségesen meleg és száraz nyári…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >