FM: bővült az Egyesült Államokba exportálható hústermékek listája
Bővült az Amerikai Egyesült Államokba exportálható hústermékek listája – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint friss és fagyasztott húst, valamint nem hőkezelt hústermékeket is szállíthatnak már ezentúl a magyar termelők. A termékpaletta-bővítést az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszer-biztonsági Ellenőrzési Szolgálata (USDA FSIS) a magyarországi helyszíni ellenőrzést követően véglegesítette.
A szállítási engedély természetesen a korábban már jóváhagyott termékekre – teljesen hőkezelt, valamint hosszan érlelt sertéshús-termékek – továbbra is vonatkozik.
A mostani döntés az exporttermékekre vonatkozó eljárásrendben is könnyítést jelent, ugyanis az USDA augusztus 22-én elfogadta az újonnan jóváhagyott termékekre vonatkozó exportbizonyítvány mintákat. Így vált lehetővé a teljesen hőkezelt, valamint hosszan érlelt sertéshús-termékek mellett a magyar előállítók számára a friss és fagyasztott hús, és nem hőkezelt hústermékek kivitele is az Egyesült Államokba.
A Földművelésügyi Minisztérium az Egyesült Államokba irányuló élősertés-szállítások mielőbbi elindítása érdekében további egyeztetéseket folytat az amerikai hatósággal – tartalmazza a tájékoztatás.
Gombos Zoltán, az FM Élelmiszerlánc-felügyeleti főosztály vezetője az MTI érdeklődésére közölte: a nem hőkezelt termékek körébe tartoznak például, a különböző – tipikusan – érlelésen átesett termékek, kolbász- és szalámifélék. A teljesen hőkezelt termékre példa a dobozos sonka, a hosszan érlelt húskészítmény pedig például a hosszan érlelt, pácolt nyers paraszt sonka, de ilyen a téliszalámi is.
Az eljárások lényege, hogy a hőkezelés a pácolás, a füstölés csökkenti a különböző kórokozók jelenlétét, és ezek az eljárások növelik a termékek eltarthatóságának időtartamát. Emellett az, hogy magyar nyers termékek is bevihetők az Egyesült Államokba, az amerikai élelmiszerbiztonságért felelős hatóság elismeri: a magyar élelmiszerlánc-biztonság olyan fokú, hogy akár nyers húsok exportjára is lehetőség van Magyarországról. Így gyakorlatilag megszűntek azok a korlátozások, amelyet a Szlovákiai sertéspestis miatt léptettek életbe még korábban.
Az élősertés-kivitel engedélyezése pedig a tenyészállat-export elindítását tenné lehetővé Magyarországról az Egyesült Államokba. A kivihető magyar hústermékek körének bővülése az eddiginél lényegesen több magyar cég számára jelenthet új piaci lehetőséget – tájékoztatta az MTI-t az FM főosztályvezetője. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,7 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal csökkent
Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól…
Tovább olvasom >Gyengén indult az ősz a kiskereskedelemben
Az előző havi, augusztusi adatokhoz viszonyítva nem indult jól az…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával szűri ki az Amazon a hibás termékeket szállítás előtt
Az Amazon „Project P. I.” modellje (a P. I. a private investigator, azaz…
Tovább olvasom >