FM: az élelmiszerek nyomon követhetősége a versenyképesség alapfeltétele
Az élelmiszerek nyomon követhetősége a versenyképesség alapfeltétele, mert a fogyasztó csak garantáltan biztonságos élelmiszert hajlandó levenni az üzletek polcairól – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten egy szakmai tanácskozáson.
Bognár Lajos, a Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform nyitókonferenciáján hangsúlyozta, hogy uniós szabály is előírja a termékek nyomon követhetőségének megvalósítását az alapanyagoktól a termékek forgalomba kerüléséig.
Hozzátette: ennek szellemében írta alá még a múlt év őszén a szaktárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkársága és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. azt a megállapodást, amelynek célja volt a Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform elindítása, és, hogy támogatást nyújtsanak a magyar élelmiszerágazatban tevékenykedő vállalkozások fogyasztói kommunikációjához.
A helyettes államtitkár kiemelte: a platform keretében nemzetközi azonosítási, kommunikációs és nyomon követési szabványokra épülő, korszerű, internet-alapú és mobiltechnológiát alkalmazó megoldásokat kívánnak létrehozni. Ennek megvalósítása érdekében szakmai munkacsoport felállítását tervezik. Bíznak abban, hogy a platform létrehozása és munkája segíteni fogja a minisztérium és az élelmiszerbiztonsági hatóság kommunikációját az érintett vállalkozásokkal, valamint hatékonyabbá teszi a vállalkozások feladatainak ellátását is.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2013-ban elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában, illetve a 2015-ben elfogadott Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiában megfogalmazott jövőkép értelmében az élelmiszerlánc minden résztvevőjének kiemelt felelőssége a legnagyobb gondossággal eljárni saját területén az élelmiszerbiztonság érdekében.
Az élelmiszerlánc összetettsége megköveteli, hogy azt tudományos megalapozottsággal, átfogó módon, megelőző szemlélettel és integrált megközelítéssel kezelje az élelmiszerlánc minden szereplője, ezzel csökkenteni lehet az egészségügyi és gazdasági kockázatokat – hangsúlyozta.
Emlékeztetett: a jó nyomon követhetőséget biztosító rendszerek segítenek csökkenteni a termelésben és az ellátási láncban a kétes vagy rossz minőségű termékek előfordulását. Az élelmiszerrel kapcsolatos kifogás esetén lehetővé teszi a nem biztonságos élelmiszer azonosítását, és azt követően a piacról történő kivonását vagy visszahívását – szögezte le helyettes államtitkár. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Gyrosnyárs alapanyagot és gyrosnyársat is előállító üzemeket ellenőrzött a Nébih – egy üzem működését azonnal felfüggesztették
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >73 vizsgálati terület és számos újdonság az NKFH 2026-os ellenőrzési programjában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Olívalevél jelenléte miatt több fűszerkeverékét is visszahívta az Alanex Kft.
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Prémium ital, prémium irodalom
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Kovász- és kombuchamegosztó kampányt indít a Felelős Gasztrohős Alapítvány
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Stílus, nyelv, eszköz
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

