FM: az élelmiszerek nyomon követhetősége a versenyképesség alapfeltétele
Az élelmiszerek nyomon követhetősége a versenyképesség alapfeltétele, mert a fogyasztó csak garantáltan biztonságos élelmiszert hajlandó levenni az üzletek polcairól – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten egy szakmai tanácskozáson.
Bognár Lajos, a Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform nyitókonferenciáján hangsúlyozta, hogy uniós szabály is előírja a termékek nyomon követhetőségének megvalósítását az alapanyagoktól a termékek forgalomba kerüléséig.
Hozzátette: ennek szellemében írta alá még a múlt év őszén a szaktárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkársága és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. azt a megállapodást, amelynek célja volt a Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform elindítása, és, hogy támogatást nyújtsanak a magyar élelmiszerágazatban tevékenykedő vállalkozások fogyasztói kommunikációjához.
A helyettes államtitkár kiemelte: a platform keretében nemzetközi azonosítási, kommunikációs és nyomon követési szabványokra épülő, korszerű, internet-alapú és mobiltechnológiát alkalmazó megoldásokat kívánnak létrehozni. Ennek megvalósítása érdekében szakmai munkacsoport felállítását tervezik. Bíznak abban, hogy a platform létrehozása és munkája segíteni fogja a minisztérium és az élelmiszerbiztonsági hatóság kommunikációját az érintett vállalkozásokkal, valamint hatékonyabbá teszi a vállalkozások feladatainak ellátását is.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2013-ban elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában, illetve a 2015-ben elfogadott Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiában megfogalmazott jövőkép értelmében az élelmiszerlánc minden résztvevőjének kiemelt felelőssége a legnagyobb gondossággal eljárni saját területén az élelmiszerbiztonság érdekében.
Az élelmiszerlánc összetettsége megköveteli, hogy azt tudományos megalapozottsággal, átfogó módon, megelőző szemlélettel és integrált megközelítéssel kezelje az élelmiszerlánc minden szereplője, ezzel csökkenteni lehet az egészségügyi és gazdasági kockázatokat – hangsúlyozta.
Emlékeztetett: a jó nyomon követhetőséget biztosító rendszerek segítenek csökkenteni a termelésben és az ellátási láncban a kétes vagy rossz minőségű termékek előfordulását. Az élelmiszerrel kapcsolatos kifogás esetén lehetővé teszi a nem biztonságos élelmiszer azonosítását, és azt követően a piacról történő kivonását vagy visszahívását – szögezte le helyettes államtitkár. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A horvát vállalkozók egyesülete az élelmiszerek áfájának egységes csökkentését sürgeti
A túlzott áremelkedés miatt a horvát vállalkozók egyesülete (UGP) az…
Tovább olvasom >V4 Agrárkamarák: egységes fellépés a gazdák védelmében
A Visegrádi Országok agrárkamarái – a Lengyelországi Agrárkamarák Országos Tanácsa…
Tovább olvasom >Új helyszínen várja az érdeklődőket a Nébih Farm
Decembertől megnyitotta kapuját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megújult Nébih Farm,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >A tojás ára tovább emelkedik: a ketreces tartás kivezetése drágítja a piacot
A magyarországi tojásárak január végére átlépték a száz forintos lélektani…
Tovább olvasom >A klímaváltozás megfékezéséhez az erőfeszítések megsokszorozása szükséges – klímavédelmi felmérés a hazai cégeknél
A fenntartható átállásban elkötelezett magyarországi vállalatok 66 százaléka rendelkezik konkrét…
Tovább olvasom >