FM: az élelmiszerek áfacsökkentése egy folyamat része
Az élelmiszerek áfacsökkentése egy folyamat része, amely – a gazdaság teljesítőképességének függvényében – tovább folytatódhat a jövőben – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a 16. Napkori Nemzetközi Böllérversenyen szombaton az MTI-nek.
Nagy István kifejtette, hogy a kormány mindig a gazdaság teljesítőképességének megfelelően tud „lépni egyet-egyet előre” ebben az ügyben. Hozzátette, a csökkentést egyszerre nem lehet megtenni, mert az egy „felelőtlen dolog”, azt a gazdaság teljesítőképessége nem teszi lehetővé.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a folyamat tavaly kezdődött a sertés tőkehús áfájának csökkentésével 27-ről 5 százalékra, az idén pedig tovább folytatódott a friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának 5 százalékra mérséklésével. A baromfihús és a tojás 27-ről, a friss tej áfája pedig 18 százalékról csökkent 5 százalékra – jegyezte meg.
„Azon gondolkodunk, hogyan lehetne a továbbiakban ezt kiterjeszteni” – fogalmazott Nagy István. Szavai szerint ezzel kapcsolatban több nagyon jó kezdeményezés érkezett be a tárcához a terméktanácsoktól, ezek egyike lehet például a tejföl és a túró adótartalmának mérséklése. Rámutatott, ezen termékek előállítása friss magyar tejből történik, fogyasztásuk élénkülését és piaci helyzetüket nagyban erősítené, ha az áfacsökkentés folyamatába ezek a termékek is bekerülhetnének.
Ezt az FM akceptálta, készülnek az ezekre vonatkozó tervek – tette hozzá.
Nagy István hangsúlyozta, hogy hasonló javaslatok érkeznek a hal és a kenyérfélék áfájának csökkentése kapcsán.
„Ha ezzel végig tudnánk érni a gazdaság teljesítőképességének megfelelően, akkor előbb-utóbb minden alapvető élelmiszer áfája az ötszázalékos kategóriába tartozna, ez pedig egy nagyon nagy segítséget jelentene a magyar családoknak” – fogalmazott Nagy István. Megjegyezte, az eddig életbe lépett csökkentés révén 35-40 ezer forinttal tudta segíteni a kormány a családokat.
A 16. Napkori Nemzetközi Böllérversenyen tizenhat főzőcsapat mérte össze tudását. A Napkorona Udvarházban megtartott rendezvényen kihirdették a böllérek legjobbját, díjazták a legjobb hurkát, toroskáposztát, kolbászt, fogópálinkát, forralt bort, a közönség pedig a legnépszerűbb csapatot választhatta ki. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >Megoldások az elszálló élelmiszerárakra: ellenzéki javaslatok az ÁFA és a különadók csökkentésére
Az elmúlt hónapokban ismét felerősödött az élelmiszerárak drasztikus növekedéséről szóló…
Tovább olvasom >Tovább ronthat a száj- és körömfájás-járvány a bolti árakon?
Ötven év után ismét megjelent Magyarországon a száj- és körömfájás,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >