Fenntartható sört készített a megmaradt kenyérből a spanyol El Corte Inglés lánc
Az El Corte Inglés a Cervezas Mica kézműves gyártóval együttműködve a pékségeiben megmaradt kenyérfelesleg felhasználásával készítette el Mica de Pan sörét.
A spanyol kiskereskedő elmondta, hogy ezzel a fenntartható projekttel körforgásos gazdálkodást valósít meg: a Valladolidban található pékségeiben el nem adott maradék kenyeret hozzávalóként használja fel egy olyan sör főzéséhez, amelyet egész Spanyolországban értékesít majd.
Fermentáció
A Mica de Pan elkészítése más eljárást igényel, mint egy hagyományos söré, és bár a fermentációs és macerációs folyamatok azonosak, néhány más folyamat eltér.
A felhasznált kenyér biztosítja a sör megfelelő erjedéséhez a malátához hasonlóan szükséges keményítőt és cukrot.
Az első tételhez 72% árpamalátát és 28% kenyeret használtak, míg a jövőben a csoport bízik abban, hogy 40%-45%-os kenyérarányt is el lehet érni.
Fenntarthatóság
Az El Corte Inglés szerint azzal, hogy a Cerveza Mica egyik összetevőjeként kenyeret használ, a programmal megtakarítja a sörgyártáshoz szükséges gabonafélék termőterületének használatát, és ezzel hozzájárul a gyártási láncban keletkező élelmiszerhulladék csökkentéséhez is.
A Mica de Pan Spanyolország-szerte kapható az El Corte Inglés és a Hipercor szupermarketekben, valamint a Supercor kiválasztott üzleteiben – közölte a csoport.
Kapcsolódó cikkeink
Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >DRS-rendszer Magyarországon: tanácsok a sikeres visszaváltáshoz
2024. január 1-jén indult el Magyarországon a DRS (Deposit Return…
Tovább olvasom >Start-uppal együttműködve kínál fenntarthatóbb kávét a német Kaufland
A Cotierra nevű startuppal együttműködésben törekszik a Kaufland arra, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >