Fenntartható sört készített a megmaradt kenyérből a spanyol El Corte Inglés lánc
Az El Corte Inglés a Cervezas Mica kézműves gyártóval együttműködve a pékségeiben megmaradt kenyérfelesleg felhasználásával készítette el Mica de Pan sörét.
A spanyol kiskereskedő elmondta, hogy ezzel a fenntartható projekttel körforgásos gazdálkodást valósít meg: a Valladolidban található pékségeiben el nem adott maradék kenyeret hozzávalóként használja fel egy olyan sör főzéséhez, amelyet egész Spanyolországban értékesít majd.
Fermentáció
A Mica de Pan elkészítése más eljárást igényel, mint egy hagyományos söré, és bár a fermentációs és macerációs folyamatok azonosak, néhány más folyamat eltér.
A felhasznált kenyér biztosítja a sör megfelelő erjedéséhez a malátához hasonlóan szükséges keményítőt és cukrot.
Az első tételhez 72% árpamalátát és 28% kenyeret használtak, míg a jövőben a csoport bízik abban, hogy 40%-45%-os kenyérarányt is el lehet érni.
Fenntarthatóság
Az El Corte Inglés szerint azzal, hogy a Cerveza Mica egyik összetevőjeként kenyeret használ, a programmal megtakarítja a sörgyártáshoz szükséges gabonafélék termőterületének használatát, és ezzel hozzájárul a gyártási láncban keletkező élelmiszerhulladék csökkentéséhez is.
A Mica de Pan Spanyolország-szerte kapható az El Corte Inglés és a Hipercor szupermarketekben, valamint a Supercor kiválasztott üzleteiben – közölte a csoport.
Kapcsolódó cikkeink
A Mars újabb 1,9%-os abszolút üvegházhatású gázkibocsátás csökkentést ért el
A Mars Incorporated közzétette a 2024-es Fenntarthatóság Egy Generáció Alatt…
Tovább olvasom >Magyar szakember az idei ICCO Global Awards zsűrijében
Szabó Judit, a hazai McDonald’s vállalati kommunikációs és fenntarthatósági vezetője…
Tovább olvasom >Képzők képzése: a Soproni Egyetemen indult el a földmegfigyelés új korszaka
Az Európai Űrügynökség (ESA) támogatásával zajló egyedülálló program kezdődött meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
November vége után is megmaradhat az árrésstop
Ahogyan arról mi is írtunk, meghosszabbította a kormány az élelmiszerek…
Tovább olvasom >Újabb pályázat segíti az élelmiszer-feldolgozást: húszmilliárd forintos keret nyílik ősszel
Az itthon megtermelt mezőgazdasági alapanyag minél nagyobb arányú, hatékonyabb és…
Tovább olvasom >Szeptembertől jön a digitális SZÉP-kártya – nő a keretösszeg is
Idén szeptember 1-jétől életbe lépnek a tavaly bejelentett változások a…
Tovább olvasom >