Felveszik a kesztyűt a fagyasztott márkák
Bár alaposan lehagyták a kereskedelmi márkák a gyártóiakat a fagyasztott termékek piacán, a helyzet változni látszik. Az inflációs sokk elmúltával és a márkák promóciós aktivitásainak növekedésével visszatalálnak a vásárlók a brandekhez. Bár ez nem az innovációk aranykora, fejleszteni muszáj.
A cikk a Trade magazin 2024/11. lapszámában olvasható.
A fagyasztott termékek piaca mostanában maga is olyan, mint egy nem megfelelően szállított és kihelyezett fagyasztott termék: megfagy, kienged, megfagy. A COVID ideje alatt megnőtt a kereslet a termékkör iránt (hiszen kellő otthoni hűtőkapacitás esetén fel lehetett halmozni). Majd jött 2022 nyarától az áramár emelése, aminek következtében sok üzletben a kereskedők csökkentették a hűtőkapacitásokat, csak a megfelelő forgási sebességgel rendelkező termékeknek biztosítva helyet. Aztán elindultak az élelmiszerárak is felfelé, az árstop idején pedig sokan átváltottak az olcsón beszerezhető friss termékre, húsokra.
– A 2023-as év számos kihívást tartogatott ebben a szegmensben is – mondja Nagy Ádám, a Nádudvari Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója. – Az élelmiszer-infláció következtében a fogyasztók árérzékenyebbek lettek, gyakrabban keresték az akciókat, és sokan a márkás termékek helyett az olcsóbb saját márkás árucikkeket részesítették előnyben. Az idei évben azonban visszarendeződni látszik a piac.
Akciókhoz igazított vásárlások
Az idei év első felében a piac a stabilizálódás jeleit mutatja, de a vásárlók továbbra is árérzékenyek maradtak. A költséghatékony és praktikus fagyasztott termékek továbbra is népszerűek, jelzi Bukovenszki Beáta, a Gallicoop Zrt. belkereskedelmi osztályvezetője:
– A fagyasztott hústermékek piacán jelentős változások érzékelhetők az egyes kategóriákban. Az átlagárak minden kategóriában emelkedtek, de a fogyasztók promócióérzékenysége megnőtt, így gyakran akciókhoz igazítják vásárlásaikat. A saját márkás fagyasztott hústermékek előretörtek, mivel kedvezőbb ár-érték arányt kínálnak a gyártói márkákkal szemben. A kereskedelem hűtőkapacitásainak korlátozott növekedése miatt a választék sok helyen szűkült, főleg a kisebb boltokban. Összességében a vásárlók árérzékenyek maradtak, és a költséghatékony hústermékeket részesítik előnyben.
Újra erősödnek a márkatermékek
A panírozotthús-piacon az elmúlt 2 évben százalékban kifejezve két számjegyű volt az áremelkedés, ám a kilóra vetített átlagár emelkedése 2024. január–júniusig tartó időszakban +2%-ra mérséklődött a tavalyi hasonló időszakhoz képest, hívja fel a figyelmet Matyasovszky Tünde, a Bonafarm Zrt. senior brand managere (Valdor & Pick Friss Hús).
– A panírozott hústermékek vásárlásánál többnyire az ár az elsődleges szempont. Az áron túl főleg a hús típusa és a minőséget leginkább meghatározó hústartalom játssza a főszerepet a vásárlási döntéseknél. Az elmúlt időszakban ebben a szegmensben is jellemző volt a minőségi lefelé váltás és a promócióban való vásárlás arányának növekedése. Az elmúlt időszak nyertesei egyértelműen a diszkonthálózatok és a PL-termékek voltak. Ám az év első felében a márkatermékek újra erősödni tudtak, amit elsősorban a márkáknak a piacon megjelenő új termékei, valamint a promóciók számának növekedése generáltak – informálja lapunkat Matyasovszky Tünde.
A piacot továbbra is a PL-termékek uralják, közel kétharmad arányban, tudjuk meg tőle. A kereskedelmi láncok viszonylag széles választék mellett kedvezőbb áron kínálják saját márkás termékeiket. A piacon elérhető márkatermékek árprémiuma egyes esetben +30–40% is lehet a PL-termékekhez képest.
Ugyanakkor az év első felében az árszínvonal-emelkedés mérséklődésének és a promóciós arány növekedésének köszönhetően az árolló némileg csökkenni látszik a márkatermékek és a PL-termékek között.
Vegántól az exkluzívig
A Nádudvari megerősítette pozícióját a fagyasztott termékek piacán, és az egyik legismertebb márka, hangsúlyozza piackutatási adataikra hivatkozva Nagy Ádám.
– Nagyon sokféle termékünk van, széles körű fogyasztói réteget tudunk kiszolgálni, akik akár egyedi igénnyel is jelentkezhetnek – közli az ügyvezető igazgató. – A vegetáriánus étrendbe számító rántott sajtjaink egyre népszerűbbek, a rántott camembert az egyik nagy kedvenc. A vegán termékcsaládunkba tartozó rántott brokkoli, karfiol, hagymakarika pedig nem csak a vegán fogyasztók számára jelentenek választási lehetőséget.
A választékuk nem csak ebben a termékkategóriában bővül folyamatosan: a Chef Exclusive termékcsalád keretében fejlesztették ki a töltött csirkemellgolyókat Serényi Zsolt séf folyamatos támogatásával: brokkolikrémmel, sajttal és jalapenos sajttal töltötték meg a rántott húsgolyókat. Sikerüket jelzi, hogy ebben az évben már Érték és Minőség Nagydíjjal tüntették ki a termékcsaládot.
– Figyelünk a kiszerelésekre is: a retail üzletekbe kisebb kiszerelésű, akár egy-egy alkalommal felhasználható adagokat készítünk, de termékeink elérhetőek nagyobb, akár gasztro méretben is – fűzi hozzá Nagy Ádám. – A kommunikációnkban erősítettük az ATL-vonalat, hiszen elkészült reklámfilmünk egész évben látható különböző csatornákon, ahol a mirelit termékeink is folyamatosan jelen vannak. Célzott és generális kommunikáció közös felhasználásával tudjuk elérni tartósan a fogyasztóinkat, melyben az online felületek is jelentős szerepet kapnak.
Használva a szinergiákat
A Gallicoopnál a termékfejlesztések több irányba mutatnak. Az első a diszkontláncok által, keresletfelmérések alapján kért kedvezőbb árú termékek fejlesztése. Ezeknél a termékeknél a volumen – és a vállalat válságállóságának – növelése az elsődleges szempont.
– Ezen túl azonban, ahogyan egy piacvezető cégtől elvárható, folyamatosan igyekszünk innovatív és magas hozzáadott értékű termékekkel is előrukkolni – hangsúlyozza Bukovenszki Beáta. – Így sikerült kifejlesztenünk és tökéletesítenünk például a különleges panírbundákba bújtatott, kiváló minőségű pulykamellcsíkok számos variációját, melyek közül a „panírozott pulykamellcsíkok cornflakes bundában” termékünket már számos kiskereskedelmi lánc belistázta, és decemberben már a vásárlók is megtalálhatják a boltok polcain. Ezeken túl vállalati stratégiánkhoz hűen igyekszünk kihasználni a vállalatcsoport szinergiáit, melynek eredménye egy kimagasló minőségű, GALLICOOP márkájú rántott sajt, melyet szintén sikerrel vezettünk a piacra.
A cég marketingjének alapkövét a ma már hagyományosnak mondható social felületek jelentik, amelyeken rendszeresen jelentet meg termék-népszerűsítő és content tartalmakat egyaránt.
– A márkakommunikációnk az elmúlt évek tevékenységére építve továbbra is két irányban zajlik – ismerteti a belkereskedelmi osztályvezető. – Egyrészt továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a gazdaságosabb GALLICOOP márkájú termékeink népszerűsítésére. Másrészt viszont a vállalati stratégiánkkal összhangban negyedévről negyedévre egyre szélesebb körben igyekszünk megismertetni a prémium szegmensbe tartozó GALLIO márkájú termékeinket. B2B tekintetében jelenleg is dolgozunk egy innovatív, külpiacokat célzó trade marketing megoldáson, melyet várhatóan októberben tudunk elindítani, ezzel is versenyezve a sokszor gyenge minőségű és ezáltal olcsóbb külföldi termékekkel.
Az átgondolt innováció most is sikeres
Az olyan időszakok, amikor a fogyasztók kényszerűségből az olcsóbb vagy gazdaságosabb (pl. XXL) kiszerelésű termékekhez fordulnak, nem ideálisak a költség- és időigényes innovációs projektek megvalósítására, amelyekkel alapvetően lassabban lehet reagálni a változó és bizonytalan fogyasztói magatartásra. Ugyanakkor egy megfelelően pozicionált, valós piaci igényre válaszoló, hiánypótló fejlesztés kedvezőtlenebb piaci helyzetben is lehet sikeres.
– Jó példa erre a 2022-ben bevezetett, prémium szegmenst képviselő Valdor Zoo gyerektermékünk – idézi fel Matyasovszky Tünde. – A Valdor Zoo csirkemellfilét a gyerekek számára izgalmas állatkert tematika ihlette. A termék kiemelkedően magas hústartalommal rendelkezik, érezhető húsrostokkal, ízvilága pedig közel áll a gyerekek által is kedvelt Valdor Zizuhoz.
A panírozott termékekre vonatkozó marketingmixben a cég kombinálja a költséghatékony, minél szélesebb fogyasztói réteget elérő eszközök használatát a termékek jelenlétét, illetve láthatóságát támogató POS-eszközökkel, amelyekkel az üzletekben közvetlenül tudnak hatni a vásárlási döntésekre.
– A közösségi média kiváló lehetőséget biztosít, hogy célzott kommunikációval hozzuk közelebb a márkát a fogyasztókhoz, míg az üzletekben elsősorban fogyasztásösztönző aktivitásokra fókuszálunk – zárja gondolatait a Bonafarm Zrt. senior brand managere. //
Kapcsolódó cikkeink
Szafi Life Lisztkeverék Kovászoláshoz 1000 g
Gluténmentes, citromsavmentes, vegán kovász alap, amelynek segítségével citromlé, citromsav, ecet és…
Tovább olvasom >Herbiovit gyógynövényes natúrkozmetikumok
Új dimenzió a gyógynövényes bőrápolásban. A régi, elavult gyógynövényes krémeket…
Tovább olvasom >Twinings különleges kiadású téli teák
A Twinings különleges kiadású téli teákkal teszi teljessé az ünnepi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Paradigmaváltás küszöbén az élelmezésben – A Lánchíd Klub szeptemberi ülésének vendége volt: Szöllősi Réka élelmiszer-politikai szakértő
Hátrányból indulunk! Egy globális paradigmaváltás küszöbén állunk! 2030-ig a G20…
Tovább olvasom >BMI: Mélyülő zsugorodás októberben
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 47,6.…
Tovább olvasom >GKI: Versenyképességi reformok szükségessége az EU-ban és Magyarország szerepe a változásokban
Az Európai Uniónak jelentős reformokra van szüksége a Draghi jelentés…
Tovább olvasom >