Felmerült, hogy ne lehessen reklámozni az ultrafeldolgozott élelmiszereket
Az LMP szeretné elérni, hogy 2027. január 1-jétől ne lehessen reklámozni azt, ami egészségtelen, az ellenzéki párt ezért határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek az ultrafeldolgozott élelmiszerekről.
Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja pénteki, online is közvetített sajtótájékoztatóján elmondta: azt javasolják a kormánynak, hogy készítsen elő törvényjavaslatot, amely a fenti időponttól már nem tenné lehetővé ultrafeldolgozott élelmiszerek reklámozását. Az átmeneti időszakban az ilyen termékek csomagolásán kötelezően feltüntetnék, hogy azok rendszeres fogyasztása súlyos egészségkárosodáshoz vezethet, hasonlóan a dohánytermékekhez – ismertette.
Az LMP kiterjesztené a csipszekre kivetett népegészségügyi adót az ultrafeldolgozott élelmiszerekre, és az így befolyt adóból az egészséges táplálkozás fontosságára felhívó kampányt finanszíroznának. Széleskörű állami támogatás kidolgozását és bevezetését is sürgetik az egészséges alapanyagokból készült magyar élelmiszerek versenyképességének megteremtése érdekében.
Szendefy Mária részletesen ismertette egy zacskós, tarhonyás gulyásleves összetevőit, és kiemelte: az instant levesek, valamint az instant szószok, készételek, a gyorséttermi ételek többsége olyan ízfokozókat és adalékanyagokat tartalmaz, amelyek a természetes, friss alapanyagokból készült élelmiszerek többségében nem szerepelnek, s alacsony a rosttartalmuk is.
Az ellenzéki politikus hivatkozott az európai kardiológiai társaság friss felmérésére is, eszerint az ilyen élelmiszerek megnövelik a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a szélütés kockázatát, már akkor is, ha 10-15 százaléknyit fogyasztanak belőlük, de ez az arány sokaknál az ötven százalékot is eléri vagy e fölötti. Kitért arra is, hogy Magyarországon népbetegségnek számít az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az érrendszeri betegségek is jelentős számban fordulnak elő.
Kapcsolódó cikkeink
Egyre drágább az egészséges táplálkozás
Az Élelmiszer Alapítvány legfrissebb tanulmánya rámutatott, hogy az egészséges élelmiszerek…
Tovább olvasom >Több mint 5,5 millió magyar él súlytöbblettel
Napjaink egyik legjelentősebb járványává nőtte ki magát az obezitás: világszerte…
Tovább olvasom >Hasítanak a gyümölcsakciók az áruházláncokban
A hideg hónapok beköszöntével a vitaminpótlás nemcsak az egészségmegőrzés szempontjából…
Tovább olvasom >További cikkeink
NGM-szóvivő: a GDP-adatok mellett az emberek életét befolyásoló mutatók is kedvezően alakultak
A bruttó hazai terméken (GDP) túl emberi életek vannak, az…
Tovább olvasom >A GDP 2 százalékkal növekedhet 2025-ben
A jelenlegi kilátások szerint 2025-ben 2,3-2,4 százalék körüli GDP-bővüléssel lehet…
Tovább olvasom >KSH: az élelmiszeripar értékesítési árai 4,5 százalékkal emelkedtek
2024 decemberében az ipari termelői árak átlagosan 9,0 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >