Felmérés: mintegy 250 magyar tulajdonú termelő vállalkozás fejlődhet regionális multicéggé
Csaknem 250 vállalkozásról állapította meg a Makronóm Intézet ezer magyar tulajdonú, többségében ipari kis- és középvállalkozás (kkv) bevonásával készített átfogó vállalati kutatása, hogy esélye van regionális multicéggé válni az évtized végéig – közölte az intézet az MTI-vel.

Közel 250 kkv-ből lehet az évtized végéig regionális multicég
A kutatásba bevont ipari vállalkozásokat egyebek mellett az árbevételük, az export tevékenységük, valamint bérezésük alapján értékelték a kutatók.
Megállapították, hogy a legsikeresebb magyar ipari cégek hatszor nagyobb mértékben fektetnek új technológiákba és know-how-ba, illetve képzésekbe, mint az átlag. Rendszeresen és nagy mértékben exportálnak: 72 százalékuk rendszeresen exportál, egyharmaduknál exportból származik az árbevétel nagyobb része.
Ugyancsak közös jellemzőjük volt a legjobbaknak, hogy mind az innovációs mind export területen képzett munkavállalókat alkalmaznak, illetve az országos átlagnál 70 százalékkal magasabb bért fizetnek.
Ezen felül arra is rámutattak, hogy a külső segítséggel, így az állami támogatásokkal, hitelekkel, egyetemi együttműködési lehetőségekkel, képzésekkel, exporttanácsadással és hasonló lehetőségekkel élni tudó vállalkozások emelkednek ki az átlagos kkv-k köréből.
A Makronóm Intézetet 2020-ban alapították, missziója, hogy a hazai patrióta gazdaságpolitika megalapozásának és kiterjesztésének motorja legyen – írták. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Meghosszabbítják a 15 millió forintos összdíjazású KKV-nak meghirdetett pályázat határidejét
A Generali Csoport immár ötödik alkalommal hirdette meg a kis- és középvállalkozások…
Tovább olvasom >Fokozódó feszültségek között lavíroznak a hazai cégek
Az euroövezet átlagos inflációja 2,5% körül van, míg a bérnövekedés…
Tovább olvasom >Módosul a szabályozás – enyhül a GDPR-szigor
Az Európai Bizottság a GDPR enyhítését tervezi a 750 főnél…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Válaszutak éve: így reagáltak a baromfiipar szereplői a kihívásokra 2024-ben
A 2024-es év fordulópontot jelentett a hazai baromfiipar számára: a…
Tovább olvasom >Ezek lettek most a legolcsóbb termékek a boltokban
Miközben a boltok polcain még mindig találunk olyan termékeket, amelyek…
Tovább olvasom >