Felmérés az élelmiszeripar digitalizációs helyzetéről
Zajlik a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetének feltérképezése. A felmérés 2019. május 17-ig tölthető ki, a kapott eredmények pedig hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola együttműködésében történik a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetének feltérképezése, amelynek eredményei hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához. A felmérésben való részvételi lehetőség határideje 2019. május 17-re módosult.
A szervezetek együttműködésében megvalósuló anonim felmérés a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációjának kérdéseivel foglalkozik, ezen belül is az informatikai infrastruktúrával, internethasználattal, vállalatirányítási rendszerekkel, döntéstámogató és üzleti elemző eszközök használatával és szerepével, valamint ezek kapcsolatával az Élelmiszeripar 4.0 technológiai váltásban.
A vállalkozások a tőkeellátottság, az innováció, a piaci és szakmai ismereteik terén ma kihívásokkal szembesülnek, kihívásokkal küzdenek. Minden rendelkezésre álló eszközzel elő kell segíteni, hogy az alapvető élelmiszerek területén fennálló versenyben a jelenleg hátrányban lévő magyar élelmiszeripari vállalkozások helyt tudjanak állni. Fel kell zárkóznunk a Magyarországra beszállító cégekhez többek között a hatékonyság, a termelékenység, az innováció, a technológia, a szervezés és a menedzsment területén. Ennek elérése érdekében olyan élelmiszeripari fejlesztési alternatívák lehetnek hosszú távon sikeresek, melyek messzemenően figyelembe veszik a nemzetközi környezetben végbemenő változásokat.
Az élelmiszer-feldolgozási technikák terén zajló innováció jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben a világ 10 milliárd fős népességének az élelmiszer-fogyasztás minőségével, mennyiségével és fenntarthatóságával kapcsolatos igényeit ki lehessen elégíteni. A következő évtizedek a különböző technológiák folyamatos – jelenleg még nem is teljesen belátható sebességű és tartalmú – forradalmát fogja jelenteni. Az információs technológia térhódítása, az ipari folyamatok teljes digitalizációja és automatizációja új dimenziókat jelent az élelmiszergazdaságban is. A technológiák egyes fajtái vagy egyes tudományágak teljesen átalakítják majd az egyes termelési folyamatokat, ezzel támogatva az ágazatok versenyképességét. Mindezekből következik, hogy át kell állni az innovációvezérelt gazdaságra a közelgő újabb ipari forradalom miatt.
A jelenleg is zajló felmérés eredményei hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához is, ezért kérjük az élelmiszeripari vállalkozások képviselőit, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék felmérni a jelenlegi állapotot. Az anonim kérdőív ide kattintva érhető el 2019. május 17-ig.
Kapcsolódó cikkeink
Az EU 140 millió eurót fektet generatív mesterséges intelligencia bevezetésére az agrár-élelmiszeriparban is
Az Európai Bizottság négy új pályázati felhívást tett közzé a…
Tovább olvasom >A brit vásárlók szerint nagyobb figyelmet érdemelne az élelmiszerpazarlás témája
A vásárlók 70%-a úgy véli, hogy a kiskereskedőknek fenntarthatósági (ESG)…
Tovább olvasom >Digitális hagyományőrzés az alfa generáció jegyében
Az idei húsvétkor kiváló példát mutat számos magyar település arra,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >