Felmérés az élelmiszeripar digitalizációs helyzetéről
Zajlik a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetének feltérképezése. A felmérés 2019. május 17-ig tölthető ki, a kapott eredmények pedig hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola együttműködésében történik a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetének feltérképezése, amelynek eredményei hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához. A felmérésben való részvételi lehetőség határideje 2019. május 17-re módosult.
A szervezetek együttműködésében megvalósuló anonim felmérés a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációjának kérdéseivel foglalkozik, ezen belül is az informatikai infrastruktúrával, internethasználattal, vállalatirányítási rendszerekkel, döntéstámogató és üzleti elemző eszközök használatával és szerepével, valamint ezek kapcsolatával az Élelmiszeripar 4.0 technológiai váltásban.
A vállalkozások a tőkeellátottság, az innováció, a piaci és szakmai ismereteik terén ma kihívásokkal szembesülnek, kihívásokkal küzdenek. Minden rendelkezésre álló eszközzel elő kell segíteni, hogy az alapvető élelmiszerek területén fennálló versenyben a jelenleg hátrányban lévő magyar élelmiszeripari vállalkozások helyt tudjanak állni. Fel kell zárkóznunk a Magyarországra beszállító cégekhez többek között a hatékonyság, a termelékenység, az innováció, a technológia, a szervezés és a menedzsment területén. Ennek elérése érdekében olyan élelmiszeripari fejlesztési alternatívák lehetnek hosszú távon sikeresek, melyek messzemenően figyelembe veszik a nemzetközi környezetben végbemenő változásokat.
Az élelmiszer-feldolgozási technikák terén zajló innováció jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben a világ 10 milliárd fős népességének az élelmiszer-fogyasztás minőségével, mennyiségével és fenntarthatóságával kapcsolatos igényeit ki lehessen elégíteni. A következő évtizedek a különböző technológiák folyamatos – jelenleg még nem is teljesen belátható sebességű és tartalmú – forradalmát fogja jelenteni. Az információs technológia térhódítása, az ipari folyamatok teljes digitalizációja és automatizációja új dimenziókat jelent az élelmiszergazdaságban is. A technológiák egyes fajtái vagy egyes tudományágak teljesen átalakítják majd az egyes termelési folyamatokat, ezzel támogatva az ágazatok versenyképességét. Mindezekből következik, hogy át kell állni az innovációvezérelt gazdaságra a közelgő újabb ipari forradalom miatt.
A jelenleg is zajló felmérés eredményei hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához is, ezért kérjük az élelmiszeripari vállalkozások képviselőit, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék felmérni a jelenlegi állapotot. Az anonim kérdőív ide kattintva érhető el 2019. május 17-ig.
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Leáll a Carrefour az akciós újságok terjesztésével Franciaországban
Március 31-ével megszünteti a Carrefour a nyomtatott promóciós szóróanyagok terjesztését…
Tovább olvasom >Ingyenes pályázatírással segíti a kisüzemi beruházást tervező tagjait a NAK
Újabb ingyenes szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A…
Tovább olvasom >További cikkeink
MBH Bank: A januári inflációs adat után 4,6%-ra emeljük idei inflációs prognózisunkat
A decemberi 4,6%-os év/év alapú áremelkedést követően 2025. januárban 5,5%-kal…
Tovább olvasom >Az ESG fenntarthatóság egyre fontosabb a hazai kkv-k számára
A fenntarthatóság és a vállalatirányítási szempontok (ESG: Environmental, Social, Governance)…
Tovább olvasom >Nem magyar sajátosság a kiugró januári infláció – ekkor fékezhet az áremelkedés
Az év eleji áremelések hatásai egyértelműen megmutatkoznak a legfrissebb inflációs…
Tovább olvasom >