Felhajtja az élelmiszerárakat a bioüzemanyag
Ha a bioüzemanyag iránti igény a jelenlegi ütemben nő, a kukorica ára 2010-ig 20, 2020-ig pedig 41 százalékkal emelkedhet.
Sok országban igyekszenek egyre több bioüzemanyagot
felhasználni a környezet védelmében, illetve a drága fosszilis üzemanyagok
kiváltására, az előállításukhoz szükséges gabonafélék és olajos magvak
drágulása kezdi erősen éreztetni a hatását az élelmiszerek árában.
Ahogy a termelők felhagynak más kultúrákkal a kukorica
javára, nőhet a búza és a rizs ára is. A Foreign Affairs című amerikai külpolitikai
folyóiratban szerzők azt fejtegetik, hogy számításaik szerint az alapvető
élelmezési cikkek árának minden 1 százalékos emelkedése 16 millióval növeli
azok seregét, akik "táplálkozási problémákkal küszködnek".
Ez azt jelenti, hogy 2025-ig 1,2 milliárd főt érhet el azok serege, akik
rendszeresen éheznek – ez 600 millióval több, mint amivel korábban számoltak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >