Felhajtja az élelmiszerárakat a bioüzemanyag
Ha a bioüzemanyag iránti igény a jelenlegi ütemben nő, a kukorica ára 2010-ig 20, 2020-ig pedig 41 százalékkal emelkedhet.
Sok országban igyekszenek egyre több bioüzemanyagot
felhasználni a környezet védelmében, illetve a drága fosszilis üzemanyagok
kiváltására, az előállításukhoz szükséges gabonafélék és olajos magvak
drágulása kezdi erősen éreztetni a hatását az élelmiszerek árában.
Ahogy a termelők felhagynak más kultúrákkal a kukorica
javára, nőhet a búza és a rizs ára is. A Foreign Affairs című amerikai külpolitikai
folyóiratban szerzők azt fejtegetik, hogy számításaik szerint az alapvető
élelmezési cikkek árának minden 1 százalékos emelkedése 16 millióval növeli
azok seregét, akik "táplálkozási problémákkal küszködnek".
Ez azt jelenti, hogy 2025-ig 1,2 milliárd főt érhet el azok serege, akik
rendszeresen éheznek – ez 600 millióval több, mint amivel korábban számoltak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az ifjú teniszcsillag, Carlos Alcaraz a Danone új márkanagykövete
Globális márkanagykövetként az ifjú spanyol teniszsztár, Carlos Alcaraz segíti az…
Tovább olvasom >A görög szupermarketekben a legolcsóbb az élelmiszer Európában
A görög IELKA kutatóintézet friss jelentése alapján nyolc európai ország…
Tovább olvasom >Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >