Felgyorsulhat a sütőüzemek bezárása

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 08. 26. 00:00

Régiónként differenciált minimálisan 10-15 százalékos kibocsátási áremelésre lenne szükség a sütőiparban, de erre az erős verseny miatt aligha lesz módja a cégeknek.

Az egyre szűkülő mozgástér
miatt ebben az évben felgyorsult a sütőüzemek
bezárásának egyébként évek
óta tartó folyamata. Amennyiben valamelyik oldalon nem
történik jelentősebb változás, ez a
sütödék számának drasztikus
csökkenéséhez fog vezetni – véli az
Agrár Európa Elemző-Tanácsadó Kft. A
cég független szakértőként készít
ágazati felméréseket és kidolgozott egy
matematikai modellt, melyen keresztül kalkulálható
a termelési költségek emelkedése által
indokolt élelmiszeripari kibocsátási áremelési
igény. Számításaik szerint az év
második felében egy jelentősebb áremelésre
lenne szükség csak az idei költségemelkedések
ellensúlyozására. Ez azonban a sütőipar
jövedelmezőségét még nem emelné,
az elmúlt évek elmaradt költség-áthárításait
sem ellensúlyozná. Mindössze a helyzet további
romlását odázná el.

Az elemző cég szerint a hazai
sütőipar rossz helyzetéhez jelentősen hozzájárul,
hogy a termelés és feldolgozás
költségszerkezetében az alapanyagok, az energia és
a munkaerő költség aránya nem megfelelő. A
költségek emelkedését a sütőipari
cégeknek gyakorlatilag még sohasem sikerült teljes
mértékben eladási áraikban
érvényesíteniük. A gyenge árérvényesítő
képesség összefügg a hibás
termékszerkezettel és a kereskedelmi láncok
saját sütödéinek működésével
is. Ezek már mintegy 15 százalékot szereztek meg
a piacból, de árbefolyásoló képességük
ennél sokkal magasabb.  

Kapcsolódó cikkeink