Felfüggesztette a Nébih egy reformtermékeket előállító tésztaüzem működését
Felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szentenderi Molnár Tanya Kft. reformtermékeket előállító tésztaüzemének működését, a szeptember végén tartott ellenőrzéskor a szakemberek súlyos higiéniai problémákat tártak fel, egyebek mellett megállapították, hogy az üzemben lejárt alapanyagokat is felhasználtak, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható – közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.
A közlemény szerint a cégnél számos hibát tárt fel a hivatal: az üzemben zsúfoltság és rendetlenség uralkodott, a raktárban rágcsálóürüléket is találtak az ellenőrök. Az előállító helyiségben iratokat, irodai eszközöket, a bontott alapanyagok mellett pedig festékeket, oldószereket és szerszámokat tároltak. A dolgozók elmondása szerint a nagyobb méretű eszközöket és a tésztakészítéshez használt úgynevezett matricákat az udvaron mosták, egy kerti csapra csatlakoztatott nagynyomású tisztítógéppel.
Hozzátették: az alapanyag raktárban nagy mennyiségű jelöletlen, lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találtak a szakemberek.
Az üzemben gluténmentes tésztákat, például lenmagos-, gesztenyelisztes makarónit, szezámlisztes spagettit és tarhonyát készítettek. A dolgozók több terméknél sem tudták bemutatni a gyártási naplót, míg más esetekben nem tüntettek fel minden, az alapanyag nyomon követéséhez, beazonosításához szükséges adatot a dokumentumban.
A hatóság több mint 1500 kilogramm alapanyagot, illetve készterméket vont ki a forgalomból.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy a vállalkozás három cégnek végzett bérgyártást, a további esetlegesen érintett forgalmazók és termékek vizsgálata folyamatban van.
Kiemelték: ahhoz, hogy a cég folytathassa tevékenységét, az üzemet ki kell takarítani, fertőtleníteni, tisztasági festést kell végezni és rágcsálómentesítést, amit a hatóság ellenőriz. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A KÖZSZÖV első 25 éve
Megalapításának 25. évfordulóját ünnepli idén a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos…
Tovább olvasom >Indul az osztálykirándulás-szezon! De mi kerüljön az uzsonnás dobozba?
A tanév végének közeledtével elérkezett az osztálykirándulások és szabadtéri iskolai…
Tovább olvasom >Csemői kistermelői húsüzemet záratott be a Nébih
Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai és dokumentációs hiányosság miatt felfüggesztette…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kizsákmányolt munkások, luxusmárkák – sötét árnyék vetül a divatipar profitjára
A világ ruházati szektora mára billió dolláros üzletté nőtte ki…
Tovább olvasom >Versenytényezővé válik a telephely az e-kereskedelemben
A digitalizáció és a fogyasztói elvárások gyors változása nyomán az…
Tovább olvasom >Exportban erősödik a Gyermelyi – alkalmazkodás a kihívásokhoz
A Gyermelyi Zrt. 2024-es pénzügyi beszámolója alapján világosan látszik: a…
Tovább olvasom >