Felfüggesztette a Nébih egy reformtermékeket előállító tésztaüzem működését
Felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szentenderi Molnár Tanya Kft. reformtermékeket előállító tésztaüzemének működését, a szeptember végén tartott ellenőrzéskor a szakemberek súlyos higiéniai problémákat tártak fel, egyebek mellett megállapították, hogy az üzemben lejárt alapanyagokat is felhasználtak, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható – közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.
A közlemény szerint a cégnél számos hibát tárt fel a hivatal: az üzemben zsúfoltság és rendetlenség uralkodott, a raktárban rágcsálóürüléket is találtak az ellenőrök. Az előállító helyiségben iratokat, irodai eszközöket, a bontott alapanyagok mellett pedig festékeket, oldószereket és szerszámokat tároltak. A dolgozók elmondása szerint a nagyobb méretű eszközöket és a tésztakészítéshez használt úgynevezett matricákat az udvaron mosták, egy kerti csapra csatlakoztatott nagynyomású tisztítógéppel.
Hozzátették: az alapanyag raktárban nagy mennyiségű jelöletlen, lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találtak a szakemberek.
Az üzemben gluténmentes tésztákat, például lenmagos-, gesztenyelisztes makarónit, szezámlisztes spagettit és tarhonyát készítettek. A dolgozók több terméknél sem tudták bemutatni a gyártási naplót, míg más esetekben nem tüntettek fel minden, az alapanyag nyomon követéséhez, beazonosításához szükséges adatot a dokumentumban.
A hatóság több mint 1500 kilogramm alapanyagot, illetve készterméket vont ki a forgalomból.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy a vállalkozás három cégnek végzett bérgyártást, a további esetlegesen érintett forgalmazók és termékek vizsgálata folyamatban van.
Kiemelték: ahhoz, hogy a cég folytathassa tevékenységét, az üzemet ki kell takarítani, fertőtleníteni, tisztasági festést kell végezni és rágcsálómentesítést, amit a hatóság ellenőriz. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
62 700 vásárlás – minden korábbi rekord megdőlt az ALDI Sziget-boltjában
Immár nyolcadik alkalommal települt ki az ALDI a Sziget Fesztiválra…
Tovább olvasom >A Minecraft világa megelevenedik a SPAR áruházaiban
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb videojátékának karakterei – köztük…
Tovább olvasom >Kezdő vállalkozóknak indít díjmentes képzést a Kamara
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a területi kamarák közreműködésével…
Tovább olvasom >