Feldman Zsolt: vannak jó példák a magyar mezőgazdasági alapanyag-termelés és a feldolgozóipar közötti partnerségre és működő integrációra
Jövőbe mutató lenne, ha a magyar mezőgazdasági termelők és az élelmiszer-feldolgozók közötti kapcsolat minél nagyobb mértékben olyan együttműködésen alapuló partnerségre épülne, mint amely a nyíregyházi EKO Konzervipari Kft. és termelői között létrejött – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Nyíregyházán.
Feldman Zsolt az EKO Konzervipari Kft. jubileumi ünnepségén emlékeztetett, a magyar élelmiszeripar teljesítménye a 2004-es uniós csatlakozás után 2010-ig húsz százalékkal csökkent, majd 2010 után több mint huszonöt százalékkal nőtt, annak köszönhetően, hogy a rendszerváltás, illetve az uniós csatlakozás után talpon maradt vállalkozások ebben az időszakban kezdtek el erősödni. Ahhoz, hogy a mezőgazdasági alapanyag-termelés stabil és biztonságos legyen, kiszámítható és stabil partnerek kellenek, ezért ez az iparág partnerségre és az integrációra épül – fogalmazott az államtitkár, megjegyezve: az alapításának 60. évfordulóját ünneplő EKO Konzervipari Kft. mindvégig őrizte ezt a partneri viszonyt, ezért maradhatott a tulajdonosváltást követően is erős, megbízható vállalkozás. Ez a legfontosabb üzenet a magyar agráriumban – mondta Feldman Zsolt, megemlítve, hogy a magyar élelmiszeripar a feldolgozott termékeit 43-45 százalékban exportálja.
Az államtitkár szerint a pozitív vevői visszajelzések igazolják, hogy árban és minőségben is versenyképesek a magyar agrártermékek
Az pedig a szektor fejlődési igényét mutatja, hogy a legutóbbi élelmiszeripari pályázati felhívásra két hét alatt 477 milliárd forint támogatási igény érkezett. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azt mondta, hogy az elmúlt négy-öt év nehézségei után nem lesz könnyű dolga a hazai zöldség- és gyümölcstermesztésnek, számolni kell a piacok átrendeződésével, a klímaváltozás hatásaival, ami európai és globális szinten is „rángatja” az árakat. Azonban egy ilyen cég köré szerveződő közösség a kedvezőtlen gazdasági körülmények között is meg fogja állni a helyét – szögezte le. Az EKO Kft. meghatározó termékei, például a csemegekukorica termelésében Európa legnagyobb, zöldborsóban az első öt, a meggy esetében pedig a három legnagyobb ország között van Magyarország, tehát megvan az a súly az ágazat és a termékek mögött, amire lehet építeni – mondta Apáti Ferenc.
Az 1964 óta konzervipari termékeket gyártó, magyar családi tulajdonban lévő EKO Konzervipari Kft.-vel szerződött több mint száz termelő mintegy 3200 hektár nagyságú mezőgazdasági területről szállítja a nyersanyagot a nyíregyházi konzervgyárba – olvasható a cég honlapján. A nyilvános adatok szerint az EKO Kft. 2022 júliusa és 2023 júniusa között 13,3 milliárd, 2021-2022 azonos időszakában 11,1 milliárd forint nettó árbevételt ért el, két évvel ezelőtt 230 millió forintos veszteséget, míg 2023. június 30-ig 180 millió forintos adózott eredményt realizált.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
A termelők és a fogyasztók körében is egyre népszerűbb zöldség a cékla
Évről évre nő a cékla termőterülete hazánkban, a termelés modernizálásának…
Tovább olvasom >Tovább erősítjük az agrárkapcsolatainkat Franciaországgal
Franciaország fontos szövetségese hazánknak a Közös Agrárpolitika megerősítése és a…
Tovább olvasom >A kukorica termelői ára 30 százalékkal magasabb a tavalyinál
A Tallage tájékoztatása szerint az USA-ban megtermelt kukorica azonnali kiviteli…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nyugdíjba mehet a bankkártya: felkerült a hiányzó puzzle-darab a digitális bankolás asztalára
A K&H Bank minden ATM-jénél bevezette az NFC-technológiát, amely lehetővé…
Tovább olvasom >Megszünteti az Asda árösszehasonlító programját
Mindösszesen egy év után megszünteti az Asda az Aldi és…
Tovább olvasom >Alapvető élelmiszerek árának csökkentése érdekében lép fel a GVH
Újabb lépéseket tesz a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az áremelkedések visszaszorítása…
Tovább olvasom >