Felavatták Bükfürdőn a Hotel Caramell wellness központot
Egyre erősebb a turizmus teljesítménye Magyarországon annak köszönhetően, hogy biztonságos és kiszámítható úti célnak minősül az ország – hangsúlyozta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Bükfürdőn, amikor felavatta a Hotel Caramell wellness és konferenciaközpont 3,5 milliárd forint értékű beruházását.
Emlékeztetett: 2015-ben ismét rekordévet zárt a turizmus, tavaly több mint 10 millió vendég vette igénybe a magyar szálláshelyek szolgáltatásait. Az ágazat mintegy 3,2 milliárd euróval javította a magyar fizetési mérleg egyensúlyát, ez 9,5 százalékkal volt magasabb, mint az azt megelőző évben. Az idei számok is biztatóak, további emelkedést mutatnak – tette hozzá.
A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az ide érkező külföldi turisták évről-évre egyre többet költenek, 2015-ben 15 százalékkal 1300 milliárd forint fölé emelkedett a magyarországi költések összege – mondta.
Rákossy Balázs kiemelte: a Szép-kártyának köszönhetően a belföldi turizmus is növekszik. Ismertetése szerint tavaly a belföldi turisták 307 milliárd forintot költöttek el a hazai turista-, illetve szálláshelyeken, ami 4,4 százalékkal haladta meg az előző évit.
Tavaly a vendégek száma több mint 8,5, a vendégéjszakák száma pedig 6 százalékkal nőtt, az azt megelőző évhez képest. A szállásdíj-bevétel 13 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben, a szálláshelyek összes bevétele pedig 11 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben – fűzte hozzá az államtitkár.
Jelezte: biztatóak az idei adatok is, 2016 január és szeptember között a vendégéjszakák száma további hat százalékkal növekedett, a vendégek száma 5,8 százalékkal, a szállásdíj-bevétel 8,2 százalékkal, a szálláshelyek összes bevétele pedig 7,1 százalékkal haladta meg a tavalyi év hasonló időszakában mérteket.
Rákossy Balázs előadásában szólt arról is, hogy 2007-2013 között több mint 440 milliárd forint uniós forrást sikerült felhasználni a turisztikai ágazatban, amiből 1119 turisztikai projekt, beruházás kapott támogatást.
Tájékoztatása szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) a Területfejlesztési és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében összesen több mint 121 milliárd forint áll majd rendelkezésre turizmusfejlesztési célokra.
Az államtitkár beszédében emlékeztetett arra is, a kormány 2017-re megduplázta, 11 milliárd forintra növelte a turisztikai célelőirányzatot, emellett turizmusfejlesztésre további 10 milliárd forintot szánnak. A vendéglátás áfáját két lépcsőben kívánják csökkenteni, így jövőre 27 százalékról 18 százalékra, 2018-ban pedig 18 százalékról 5 százalékra fog csökkenni az éttermi szolgáltatások általános forgalmi adója.
A szakmai megnyitó résztvevőit köszöntötte Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki elismerően szólt az ágazatot érintő kormányzati törekvésekről, egyben szükségesnek tartotta, hogy a szállodai szolgáltatások áfáját is csökkentsék a jövőben.
Glázer Tamás, a Caramell Premium Resort igazgatója négy éven át zajló szállodafejlesztési programjukat ismertetve elmondta: szállodájuk 142 szobával, 2000 négyzetméteres beltéri és szabadtéri wellness- és szaunarészleggel, szépészeti és gyógykezelésekkel, ayurvedikus egészségközponttal várja vendégeit. A szálloda 700 fős befogadóképességű konferencia komplexummal is rendelkezik. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Czomba Sándor: jövőre kilenc százalékkal nő a minimálbér
Jövőre kilenc, két év múlva tizenhárom, három év múlva pedig…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >