Fékeződő agrárárak
Az agrártermékek termelőiár-szintje 2007. novemberben 35,3 százalékkal haladta meg a 2006. novemberit. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 60,2 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 9,4 százalékkal növekedett.2007. novemberben az előző év azonos hónapjához viszonyítva a növényi termékek árnövekedési üteme az októberben mért 63,1 százalékhoz képest tehát enyhén mérséklődött. A meghatározó súllyal bíró gabonafélék termelői átlagára továbbra is jelentős mértékben, 82,8 százalékkal emelkedett. Az ipari növények ára átlagosan 18,3 százalékkal nőtt, ebben döntő szerepet játszott az olajnövények 42,5 százalékos áremelkedése. A burgonya termelői árának növekedési üteme 17,3 százalék volt, ami enyhe mérséklődést jelent a korábbi hónapokhoz képest. A zöldségfélék árnövekedése (23,9 százalék) szintén kisebb volt a korábbi hónapokban tapasztaltnál. A novemberi időszakban a legjelentősebb súlyt képviselő zöldpaprik termelői árszínvonala 39,5 százalékos árnövekedést mutatott. A gyümölcsök kiugró mértékű, 85,2 százalékos árnövekedésére novemberben az alma (139,9 százalék) és a szőlő (24,6 százalék) árának emelkedése gyakorolt döntő befolyást.
A vágóállatok termelői árainak 1,2 százalékos növekedése a vágóbaromfi árának 24,8 százalékos növekedéséből, illetve a vágósertés árának 13,5 százalékos és a vágómarha árának 6,4 százalékos csökkenéséből adódott. Az állati termékek 23,9 százalékos áremelkedésén belül a tej termelői ára 27 százalékkal, az étkezési tyúktojásé 19,7 százalékkal emelkedett.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >