Fejlesztésbe kezd a gyulai Házi-Hús Kft.
Több mint negyedmilliárd forintos fejlesztésbe kezd a gyulai székhelyű Házi-Hús Kft. A vállalat a beruházáshoz szükséges összeg felét az Irinyi Terv keretében megvalósuló Élelmiszeripari beszállító-fejlesztési program támogatásából nyerte el.
Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a támogatói oklevél pénteki átadásakor a gyulai városházán elmondta, Magyarországon az élelmiszeripar második legjelentősebb ágazata a húsipar, amely az árbevétel csaknem 11 százalékát adja, ami 450 milliárd forintos piacot jelent. A húsipar árbevétele 50 százalékkal, az export 60 százalékkal emelkedett az elmúlt években – emelte ki.
Bár Nyugat-Európában csökken a sertés- és marhahúsfogyasztás, Magyarországon mind a baromfi-, mind a sertésfogyasztás nő. Itthon az éves átlagfogyasztás húsból meghaladja a 63 kilogrammot, amiből 25 kilogramm a baromfi, marhahúsból azonban alig 1 kilogramm. Utóbbiból nyugaton évente 10 kilogrammot fogyasztanak – ismertette.
Erdős Norbert hangsúlyozta, az a cél, hogy minél több hazai termék legyen a boltok polcain, amihez a kis- és középvállalatokat kell megerősíteni. Ezért három ciklusban 750 milliárd forint támogatást adnak az élelmiszeripari vállalatoknak. Az első körben meghirdetett 250 milliárd forintos keretből 46 projektet már elbíráltak, 64 milliárd forint támogatást ítélve meg. A Házi-Hús Kft. közel 130 millió forintot nyert el – közölte.
Kovács József (Fidesz), Békés megye 3. választókörzetének országgyűlési képviselője elmondta, Gyulán a turizmus mellett a húsipar a húzóágazat. Ezek mellé az Airbus beruházással a remények szerint felzárkózik majd az ipari termelés is – jelezte.
A politikus emlékeztetett, a gyulai kolbászt az elsők között nyilvánították hungarikummá.
Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, az önkormányzatnak és az államnak támogatnia kell az értéket és munkahelyeket teremtő vállalkozásokat. 2019-ben a Házi-Hús Kft.-nek kedvezményes áron biztosítottak telket az egyik ipari parkban, ahol a vállalkozás már megépített egy sertésfeldolgozó üzemet.
Megjegyezte, a cég több helyi szállodának és étteremnek is a beszállítója.
Harald Schuster, a Házi-Hús Kft. ügyvezetője elmondta, 2010 óta fejlesztik a céget, a sertésfeldolgozó üzemet két hónapon belül átadják, és akkor beköltöznek az újkígyósi, bérelt telephelyükről Gyulára.
A mostani beruházás során két, összesen 700 négyzetméteres épületet építenek. Az egyikben baromfit dolgoznak majd fel, amivel a cég bővíti a termékpalettáját; a másik egy hagyományos érlelőüzem lesz. A fejlesztést két éven belül be kell fejezni, de reményeik szerint másfél év alatt elkészülnek.
A Házi-Hús Kft. 2010-ben kezdte meg működését, Békés megyei gazdaságokban nevelt állatok feldolgozását végezi. Adalékanyag-, tartósítószer- és laktózmentes hentesáru termékeket készítenek: hagyományosan füstölt vékony és vastag kolbászokat, szalámikat, virsliket gyulai receptek alapján. Jelenleg 11 munkatársat foglalkoztatnak, de ezt a közeljövőben 20 főre szeretnék bővíteni.
A nyilvánosan elérhető üzleti adatok szerint a vállalkozás értékesítési nettó árbevétele 2020-ban 257,6 millió forint volt az előző évi 266,6 millióval szemben. Ez idő alatt adózott eredménye 8,8 millióra csökkent a megelőző év 9,8 millió forintjával szemben.
Az Irinyi Terv keretében megvalósuló, 35 milliárd forrású Élelmiszeripari beszállító-fejlesztési program (ÉLIP BFP) fő célja a Magyarországon működő élelmiszeripari, koordinátor jellegű funkciót is ellátó vállalkozások, jellemzően a kiskereskedelmi láncok, a vendéglátóipar HORECA (Hotels, Restaurants, Cafés) szegmensének, illetve a közétkeztetés gazdasági szereplői által támasztott igények és a hazai élelmiszeripari beszállítói képességek közötti különbségek áthidalásának támogatása.
A program célcsoportja az élelmiszeripari vállalkozások, valamint a primer, feldolgozást nem igénylő mezőgazdasági termékeket termelő, továbbá a halászati és akvakultúra termékek előállítását, feldolgozását végző kis- és középvállalkozások.
A támogatás felhasználható egyebek mellett technológiafejlesztésre, ingatlan építésére és bővítésére, eszközbeszerzésre valamint a beszállítói státuszt fejlesztő beszerzésekre.
A támogatás összege beszállító mikro- és kisvállalkozások esetében 50-500 millió forint közötti, beszállító középvállalkozások és nagyvállalatok esetében 50-2000 millió forint közötti, a támogatási intenzitás legfeljebb 50 százalékos lehet. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A magyar húsipar kihívásai és teljesítménye 2023-ban
A 2023-as év a magyar élelmiszeripar számára jelentős kihívásokkal telt,…
Tovább olvasom >A vágóüsző termelői ára emelkedett legnagyobb mértékben
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2024 január–augusztusában a szarvasmarha…
Tovább olvasom >Az élősertés és a sertéshús exportja is növekedett
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 27,2 százalékkal 16,4 ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 0,9 százalékkal emelkedtek
Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak…
Tovább olvasom >Saját kézzel, ötévente, fehérre – így festik otthonukat a magyarok
A magyarok, csehek és szlovákok festési szokásait térképezte fel a…
Tovább olvasom >