Fejér megye borvidékein a vártnál kevesebb, de jó minőségű a szőlő
A vártnál kevesebb szőlőt szednek, de a minőség jónak ígérkezik Fejér megye mindkét borvidékén, a 2011-es jó évjárat lehet a bortermelők számára – mondta Czetnerné Kócsa Márta, a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága vezetője.
Elmondta, hogy mind az etyeki, mind a móri borvidéken az Irsai Olivér szüretelése megtörtént, 14-18 közötti cukorfokkal, közepes terméshozammal, egészséges állapotú fürtökkel. Folyamatosan szedik a Zenit és Zefír fajtákat is, 18-20 közötti cukorfokkal és szintén szép, egészséges fürtök formájában.
Növényvédelmi problémát eddig nem tapasztaltak a termelők, a száraz, meleg időben a gombabetegségek nem tudtak elszaporodni. Az etyeki borvidéken a gépi szüretelés is megkezdődött augusztus 20-át követően, az így szedett szőlőt pezsgő alapbor készítéséhez használják majd. Mivel a későbbi fajták is gyors érésnek indultak a száraz, meleg időben, várhatóan a különböző fajták szedése, feldolgozása egymásba fog csúszni. Ezen a héten már teljes kapacitással zajlik a szüret, a hét második felében betakarítják a Chardonnay-t is – tette hozzá az igazgatónő.
A felvásárlási árakról elmondta: az illatos fajták esetében 100-130 forint/kilogramm közötti árakról tudnak, és várhatóan a többi fajta esetében is 15 százalék körüli árnövekedés lesz a tavalyi évhez képest, így 75-100 forint közötti árakkal lehet számolni. A móri borvidéken már megjelentek a felvásárlók is – közli az MTI.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Pénteken indul a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi akciója
Péntektől vasárnapig az Élelmiszerbank hagyományos karácsonyi kampányának keretében minden korábbinál…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >NAV: a lakosság csak megbízható, ismert online áruházakból rendeljen
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt tanácsolja a lakosságnak,…
Tovább olvasom >