Magazin: Februárban 4,9%-kal növekedtek a mezőgazdasági termelői árak
2018 februárjában a KSH adatai szerint a mezőgazdasági termelői árak 4,9%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 6,2, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,6%-os növekedéséből tevődik össze.
2018 februárjában 2017 februárjához képest a gabonafélék ára 18%-kal emelkedett. A zöldségfélék ára 16, a burgonyáé 18%-kal volt alacsonyabb. A paradicsom felvásárlási ára jelentősen, 35%-kal nőtt, piaci ára viszont 32%-kal csökkent. A felvásárlási árban a drágább és kisebb méretű fajták vannak többségben, ez okozza az áremelkedést.
Az élő állatok termelőiár-szintje 0,8%-kal mérséklődött, az állati termékeké 10%-kal magasabb lett. A vágósertés ára 7,5%-kal visszaesett, felvásárlási ára 357 forint/kilogramm volt. A vágócsirke ára 0,6%-kal nőtt. A tej ára 7,7, a tojásé 22%-kal volt több.
2018 január–februárjában az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 2,6, ezen belül a növényi termékek ára 3,0, az élő állatok és állati termékeké 2,0%-kal emelkedett. //
Kapcsolódó cikkeink
KSH: januárban az ipari termelés 3,9 százalékkal mérséklődött
2025 januárjában az ipari termelés volumene 3,9 százalékkal elmaradt az…
Tovább olvasom >Emelkedett az import saláták ára
A KSH adatai szerint Magyarország fejessaláta-behozatala 4 százalékkal (1,05 ezer…
Tovább olvasom >KSH: februárban a fogyasztói árak átlagosan 5,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat
2025. februárban a fogyasztói árak átlagosan 5,6 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >