FDA: csökkentheti a joghurt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát
„Korlátozott bizonyítékokra” hivatkozva egyetért az FDA azzal az állítással, hogy hetente legalább két csésze joghurt elfogyasztása csökkentheti a 2-es típusú diabetes kialakulásának esélyét, amely ma mintegy 36 millió amerikait érint.
Az FDA azt is közölte, hogy bár a joghurtfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázata közötti kapcsolatra van „némi hiteles bizonyíték”, ez nem egy konkrét tápanyaghoz vagy összetevőhöz köthető.
Az 51 oldalas dokumentumban az FDA aggodalmát fejezte ki az állítás olyan joghurtokra vonatkozó használatával kapcsolatban, amelyek jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak, megjegyezve, hogy az állítás hangoztatás e termékek esetében hozzájárulhat az üres kalóriák fokozott beviteléhez.
Mivel az élelmiszer- és italgyártók egyre igyekeznek termékeik fogyasztását növelni, az FDA támogatása a joghurt és a cukorbetegség kockázata közötti kapcsolat megteremtésével rendkívül jövedelmező lehet.
Az Oikos, a Two Good és az Activia joghurtokat gyártó Danone North America bizakodóan nyilatkozott az FDA döntéséről. A vállalat reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „ezen újonnan minősített egészségre vonatkozó állítás alapján a joghurt egyike lehet azoknak az élelmiszereknek”, amelyekhez a fogyasztók a cukorbetegség kialakulásának kockázata mérséklése érdekében fordulnak, és hogy a bejelentés „a fogyasztóknak egy újabb nyomós okot szolgáltat arra, hogy a hűtőkben a joghurtok közül válasszanak”.
– Reméljük, hogy ez a bejelentés egyszerű, jól hasznosítható információt jelent a fogyasztóknak, amely alapján egy reális, könnyen kivitelezhető étrendi módosítással csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – mondta el Miguel Freitas, a Danone North America egészségügyi és tudományos ügyekért felelős alelnöke nyilatkozatában.
Az FDA korábban már más élelmiszerek kapcsán is minősített egészségügyi állításokat. Tavaly például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát potenciálisan csökkentő kakaóflavanolok, 2020-ban pedig a visszatérő húgyúti fertőzések egészséges nőknél való kialakulásának esélyét mérséklő egyes tőzegáfonya-termékek fogyasztása kapcsán.
Food Dive
Kapcsolódó cikkeink
Ezért ne higgyünk a csábító diétáknak – egy átgondolatlan étrenddel többet árthatunk
Fagyi, chips, gyorsételek: a nyaralásból hazaérkezve sokan megfogadják, hogy most…
Tovább olvasom >Longevity – divat vagy tudatosság?
Az embereket mindig is foglalkoztatta, hogy hogyan lehet minél tovább…
Tovább olvasom >Mi kerüljön a gyerek tányérjára nyáron? 5 tipp a tudatosabb étkezéshez
A nyári szünet a gyerekek egyik kedvenc időszaka: hosszú, játékkal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Visit Hungary: már több mint 10 millió turista érkezett az országba
Idén július 23-án lépte túl a vendégek száma a 10…
Tovább olvasom >