FDA: csökkentheti a joghurt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát
„Korlátozott bizonyítékokra” hivatkozva egyetért az FDA azzal az állítással, hogy hetente legalább két csésze joghurt elfogyasztása csökkentheti a 2-es típusú diabetes kialakulásának esélyét, amely ma mintegy 36 millió amerikait érint.
Az FDA azt is közölte, hogy bár a joghurtfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázata közötti kapcsolatra van „némi hiteles bizonyíték”, ez nem egy konkrét tápanyaghoz vagy összetevőhöz köthető.
Az 51 oldalas dokumentumban az FDA aggodalmát fejezte ki az állítás olyan joghurtokra vonatkozó használatával kapcsolatban, amelyek jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak, megjegyezve, hogy az állítás hangoztatás e termékek esetében hozzájárulhat az üres kalóriák fokozott beviteléhez.
Mivel az élelmiszer- és italgyártók egyre igyekeznek termékeik fogyasztását növelni, az FDA támogatása a joghurt és a cukorbetegség kockázata közötti kapcsolat megteremtésével rendkívül jövedelmező lehet.
Az Oikos, a Two Good és az Activia joghurtokat gyártó Danone North America bizakodóan nyilatkozott az FDA döntéséről. A vállalat reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „ezen újonnan minősített egészségre vonatkozó állítás alapján a joghurt egyike lehet azoknak az élelmiszereknek”, amelyekhez a fogyasztók a cukorbetegség kialakulásának kockázata mérséklése érdekében fordulnak, és hogy a bejelentés „a fogyasztóknak egy újabb nyomós okot szolgáltat arra, hogy a hűtőkben a joghurtok közül válasszanak”.
– Reméljük, hogy ez a bejelentés egyszerű, jól hasznosítható információt jelent a fogyasztóknak, amely alapján egy reális, könnyen kivitelezhető étrendi módosítással csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – mondta el Miguel Freitas, a Danone North America egészségügyi és tudományos ügyekért felelős alelnöke nyilatkozatában.
Az FDA korábban már más élelmiszerek kapcsán is minősített egészségügyi állításokat. Tavaly például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát potenciálisan csökkentő kakaóflavanolok, 2020-ban pedig a visszatérő húgyúti fertőzések egészséges nőknél való kialakulásának esélyét mérséklő egyes tőzegáfonya-termékek fogyasztása kapcsán.
Food Dive
Kapcsolódó cikkeink
A diabétesz előszobája: az elhízás megháromszorozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Miközben a cukorbetegséghez és annak szövődményeihez köthető halálozás folyamatosan nő…
Tovább olvasom >Kötelezi beszállítóit Carrefour a Nutri-Score értékek közzétételére
Franciaországban előírta a Carrefour, hogy minden márkás termék beszállítója köteles…
Tovább olvasom >Elhanyagolt népbetegség: évente egy kisvárosnyi magyart veszítünk el a diabétesz miatt
A cukorbetegség az elmúlt évtizedekben valódi népegészségügyi problémává vált, hiszen…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >