FDA: csökkentheti a joghurt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát
„Korlátozott bizonyítékokra” hivatkozva egyetért az FDA azzal az állítással, hogy hetente legalább két csésze joghurt elfogyasztása csökkentheti a 2-es típusú diabetes kialakulásának esélyét, amely ma mintegy 36 millió amerikait érint.
Az FDA azt is közölte, hogy bár a joghurtfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázata közötti kapcsolatra van „némi hiteles bizonyíték”, ez nem egy konkrét tápanyaghoz vagy összetevőhöz köthető.
Az 51 oldalas dokumentumban az FDA aggodalmát fejezte ki az állítás olyan joghurtokra vonatkozó használatával kapcsolatban, amelyek jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak, megjegyezve, hogy az állítás hangoztatás e termékek esetében hozzájárulhat az üres kalóriák fokozott beviteléhez.
Mivel az élelmiszer- és italgyártók egyre igyekeznek termékeik fogyasztását növelni, az FDA támogatása a joghurt és a cukorbetegség kockázata közötti kapcsolat megteremtésével rendkívül jövedelmező lehet.
Az Oikos, a Two Good és az Activia joghurtokat gyártó Danone North America bizakodóan nyilatkozott az FDA döntéséről. A vállalat reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „ezen újonnan minősített egészségre vonatkozó állítás alapján a joghurt egyike lehet azoknak az élelmiszereknek”, amelyekhez a fogyasztók a cukorbetegség kialakulásának kockázata mérséklése érdekében fordulnak, és hogy a bejelentés „a fogyasztóknak egy újabb nyomós okot szolgáltat arra, hogy a hűtőkben a joghurtok közül válasszanak”.
– Reméljük, hogy ez a bejelentés egyszerű, jól hasznosítható információt jelent a fogyasztóknak, amely alapján egy reális, könnyen kivitelezhető étrendi módosítással csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – mondta el Miguel Freitas, a Danone North America egészségügyi és tudományos ügyekért felelős alelnöke nyilatkozatában.
Az FDA korábban már más élelmiszerek kapcsán is minősített egészségügyi állításokat. Tavaly például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát potenciálisan csökkentő kakaóflavanolok, 2020-ban pedig a visszatérő húgyúti fertőzések egészséges nőknél való kialakulásának esélyét mérséklő egyes tőzegáfonya-termékek fogyasztása kapcsán.
Food Dive
Kapcsolódó cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Egy csésze kávé a hosszú, egészséges életért? 30 évnyi kutatás adta meg a választ
A reggeli kávé nemcsak ébresztő – a legfrissebb kutatások szerint…
Tovább olvasom >A csendes gyilkos: keringési betegségek okozzák a halálesetek egyharmadát
Miközben életünk egyre kényelmesebbé válik, olyan láthatatlan veszélyeknek tesszük ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
Promóció 2025: egyszerűség, adat, élmény
A Promóciók napjának nyitóelőadását Barna Tamás, a Republic Group tulajdonos-ügyvezetője…
Tovább olvasom >2,75 milliárd dolláros beruházást jelentett be a Heineken Mexikóban
A Heineken mintegy 2,75 milliárd dollár értékű beruházást hajt végre…
Tovább olvasom >