FDA: csökkentheti a joghurt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát
„Korlátozott bizonyítékokra” hivatkozva egyetért az FDA azzal az állítással, hogy hetente legalább két csésze joghurt elfogyasztása csökkentheti a 2-es típusú diabetes kialakulásának esélyét, amely ma mintegy 36 millió amerikait érint.
Az FDA azt is közölte, hogy bár a joghurtfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázata közötti kapcsolatra van „némi hiteles bizonyíték”, ez nem egy konkrét tápanyaghoz vagy összetevőhöz köthető.
Az 51 oldalas dokumentumban az FDA aggodalmát fejezte ki az állítás olyan joghurtokra vonatkozó használatával kapcsolatban, amelyek jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak, megjegyezve, hogy az állítás hangoztatás e termékek esetében hozzájárulhat az üres kalóriák fokozott beviteléhez.
Mivel az élelmiszer- és italgyártók egyre igyekeznek termékeik fogyasztását növelni, az FDA támogatása a joghurt és a cukorbetegség kockázata közötti kapcsolat megteremtésével rendkívül jövedelmező lehet.
Az Oikos, a Two Good és az Activia joghurtokat gyártó Danone North America bizakodóan nyilatkozott az FDA döntéséről. A vállalat reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „ezen újonnan minősített egészségre vonatkozó állítás alapján a joghurt egyike lehet azoknak az élelmiszereknek”, amelyekhez a fogyasztók a cukorbetegség kialakulásának kockázata mérséklése érdekében fordulnak, és hogy a bejelentés „a fogyasztóknak egy újabb nyomós okot szolgáltat arra, hogy a hűtőkben a joghurtok közül válasszanak”.
– Reméljük, hogy ez a bejelentés egyszerű, jól hasznosítható információt jelent a fogyasztóknak, amely alapján egy reális, könnyen kivitelezhető étrendi módosítással csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – mondta el Miguel Freitas, a Danone North America egészségügyi és tudományos ügyekért felelős alelnöke nyilatkozatában.
Az FDA korábban már más élelmiszerek kapcsán is minősített egészségügyi állításokat. Tavaly például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát potenciálisan csökkentő kakaóflavanolok, 2020-ban pedig a visszatérő húgyúti fertőzések egészséges nőknél való kialakulásának esélyét mérséklő egyes tőzegáfonya-termékek fogyasztása kapcsán.
Food Dive
Kapcsolódó cikkeink
„Az vagy, amit eszel” – Új program kutatja a gyermekes családok táplálkozási szokásait
A megfelelő táplálkozás alapvető szerepet játszik a gyerekek testi és…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Több, mint hőhullám: a változókor és a megváltoztatott étrend szerepe az egészséges életmódban
A változókor, amely a nők életének egyik természetes, mégis kihívásokkal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >