FDA: csökkentheti a joghurt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát
„Korlátozott bizonyítékokra” hivatkozva egyetért az FDA azzal az állítással, hogy hetente legalább két csésze joghurt elfogyasztása csökkentheti a 2-es típusú diabetes kialakulásának esélyét, amely ma mintegy 36 millió amerikait érint.
Az FDA azt is közölte, hogy bár a joghurtfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázata közötti kapcsolatra van „némi hiteles bizonyíték”, ez nem egy konkrét tápanyaghoz vagy összetevőhöz köthető.
Az 51 oldalas dokumentumban az FDA aggodalmát fejezte ki az állítás olyan joghurtokra vonatkozó használatával kapcsolatban, amelyek jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak, megjegyezve, hogy az állítás hangoztatás e termékek esetében hozzájárulhat az üres kalóriák fokozott beviteléhez.
Mivel az élelmiszer- és italgyártók egyre igyekeznek termékeik fogyasztását növelni, az FDA támogatása a joghurt és a cukorbetegség kockázata közötti kapcsolat megteremtésével rendkívül jövedelmező lehet.
Az Oikos, a Two Good és az Activia joghurtokat gyártó Danone North America bizakodóan nyilatkozott az FDA döntéséről. A vállalat reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „ezen újonnan minősített egészségre vonatkozó állítás alapján a joghurt egyike lehet azoknak az élelmiszereknek”, amelyekhez a fogyasztók a cukorbetegség kialakulásának kockázata mérséklése érdekében fordulnak, és hogy a bejelentés „a fogyasztóknak egy újabb nyomós okot szolgáltat arra, hogy a hűtőkben a joghurtok közül válasszanak”.
– Reméljük, hogy ez a bejelentés egyszerű, jól hasznosítható információt jelent a fogyasztóknak, amely alapján egy reális, könnyen kivitelezhető étrendi módosítással csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – mondta el Miguel Freitas, a Danone North America egészségügyi és tudományos ügyekért felelős alelnöke nyilatkozatában.
Az FDA korábban már más élelmiszerek kapcsán is minősített egészségügyi állításokat. Tavaly például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát potenciálisan csökkentő kakaóflavanolok, 2020-ban pedig a visszatérő húgyúti fertőzések egészséges nőknél való kialakulásának esélyét mérséklő egyes tőzegáfonya-termékek fogyasztása kapcsán.
Food Dive
Kapcsolódó cikkeink
60 millió eurót fordított spanyolországi gyárának fejlesztésére a Danone
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Felelősen a gyermekekért és fiatalokért – 10 millió forinttal támogatja az aktív életmód elősegítését a Nádudvari
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A munkahelyi stressz az egészségtelen életmód katalizátora
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: augusztusban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 2,4, az előző havit 0,8 százalékkal haladta meg
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >NGM: nő a vásárlóerő, bővül a kiskereskedelem – a családi adócsökkentések és a nyugdíjasok élelmiszerutalványa tovább erősítik a forgalmat
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >K&H Elemzői kommentár: Van még tér a bővülésre a magyar boltokban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >