Fazekas Sándor: megállt a sertésállomány csökkenése
Magyarországon az elmúlt években megállt a sertésállomány csökkenése, s ma már ismét 3,2 millió körüli az állomány – közölte a földművelésügyi miniszter Derecskén.
Fazekas Sándor a nyolcadik alkalommal megrendezett derecskei disznótor megnyitója után az MTI tudósítójának elmondta: már érzékelhető a sertéshús általános forgalmi adója 5 százalékra csökkentésének fogyasztásnövelő hatása.
A miniszter szerint a korábbi áfa-csökkentés hatásaként az alapanyag-termelés szintjén gyakorlatilag megszűnt a sertéságazatban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság, a kedvező tapasztalatok nyomán csökkenhetett ez év január elsejétől 27 százalékról minden eddiginél alacsonyabb szintre, 5 százalékra a sertés tőkehús általános forgalmi adója is.
Ugyanakkor komoly gond, hogy az egész európai sertéságazat rendkívüli válságban van az orosz embargó miatt – mutatott rá a tárcavezető.
Fazekas Sándor üdvözölte a Debreceni Egyetemen a héten elkezdődött sertéstelep-vezetői képzést. Fontosnak nevezte a tudást az ágazatban, s – mint mondta – ezt a célt szolgálja az agrár szakképzés is.
A sertésstratégia folytatásához 2016-ra további 1,15 milliárd forintot ítélt meg a magyar kormány – tudatta a földművelésügyi tárca közleménye. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kompenzációval segíti a kormány a sertéstartó gazdákat
A ragadós száj- és körömfájás miatt korlátozás alá eső területek…
Tovább olvasom >Felvásárlással és kompenzációval segíti az állam az RSZKF miatt bajba jutott sertéstartókat
A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) betegség miatt korlátozás alatt…
Tovább olvasom >Új sertésinfluenza elleni vírusterápiás innováción dolgozik egy magyar konzorcium
Egy magyar konzorcium új sertésinfluenza elleni vírusterápiás innováción dolgozik, amely…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >