Fazekas: látszik a keleti nyitás hatása az agrárexportban
Látszik a keleti nyitás hatása az agrárexportban, a Kínába irányuló sertéshús kivitel például a másfélszeresére bővült, és a távol-keleti ország vált a magyar borok negyedik legfontosabb felvevő piacává – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán.
Hozzátette, hogy nemrég nyílt meg a lehetőség a Kínába irányuló búza- és lóexportra, és folyamatban van a tej- és tejtermékekre vonatkozó akkreditácó is. A miniszter megjegyezte, hogy a térség országai közül Magyarország rendelkezik a legtöbb termékre szóló akkreditációval a kínai piacra, és tárgyalások folynak arról, hogy Magyarország a régió Kínába irányuló élelmiszerexportjának egyfajta logisztikai bázisa legyen.
A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a miniszter elmondta, hogy a teljes agrárkivitel 14 százalékkal nőtt, az aktívum 30 százalékkal haladta meg az első fél évben a tavaly azonos időszakit. A kukorica kivitel 2 millió tonna volt, másfélszerese az egy évvel korábbinak, a kukoricaexport nagy része Romániába és Olaszországba irányult. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A vidéki térségek újjáélesztése a fiatalok segítségével
A vidéki térségekben a fiatal nők és férfiak fontos szerepet…
Tovább olvasom >Csökkent a vágósertés termelői ára az egy évvel korábbihoz képest
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 21,6 százalékkal 6,7 ezer…
Tovább olvasom >Jelentős értéket képviselnek a hazai gyepek, megőrzésüket a kormány is támogatja
A hazai gyepek hosszú távú megőrzésében kulcsszerepet játszik a Grassland-HU…
Tovább olvasom >További cikkeink
Újabb boltbezárási hullámot indít el a Lázár-minisztéium
Magyarországon a kereskedelmi beruházások több, mint 10 százalékkal visszaestek, a…
Tovább olvasom >GKI: Távol még az árstabilitás – idén 4,3%-os árindex várható
2025 májusában a KSH 4,4%-os fogyasztói árindex emelkedésről számolt be,…
Tovább olvasom >Változnak a fiatalok fogyasztási szokásai
Friss statisztikák a magyarországi fiatalok kockázati magatartásával kapcsolatban: a dohányzás…
Tovább olvasom >