FAO: Változatlan maradt az élelmiszerár-index
Összesítve marginális csökkenéssel zárták a júniust a nemzetközi élelmiszerárak, miután a tejtermékek és növényi olajok árcsökkenése kiegyensúlyozta a kukorica magasabb jegyzését. Ezzel az index megközelítette az egy évvel korábbi értékét – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
Májushoz képest a nemzetközi kereskedelemben forgó legfontosabb termények havi árváltozását lekövető mutató alig 0,3%-kal volt alacsonyabban.
A gabonafélék ezzel szemben jórészt drágultak (+6,7%), mivel az Amerikai Egyesült Államok készleteinek szűkössége miatt a kukorica, és emellett a búza is magasabb áron kelt el. A rizs ára mindeközben stabil maradt.
A cukor árindexe 4,2%-kal volt magasabban júniusban, erősen befolyásolva a brazil valuta dollárral szembeni leértékelődésétől.
A negatív oldalt a tejtermékek vezetik közel 12%-os átlagos árcsökkenésükkel, mely igazi fordulatot jelent az elmúlt öt hónap trendjében. Leginkább a sajt és vaj iránti kereslet zuhant be.
A növényi olajok ára 1,6%-kal mérséklődött júniusban. A pálma- és szójaolaj jegyzése az akadozó globális kereslet és a bőséges kínálat kettőssége miatt gyengült.
A húsfélék 1,5%-ot drágultak május óta Kelet-Ázsia erős importigénye miatt, melyet az afrikai sertéspestis pusztító jelenléte csak tovább fokoz.
Mi a helyzet a gabonák terén?
A FAO ma megjelent Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésében változatlanul tartja az idei gabonatermelésre vonatkozó 2 685 millió tonnás előrejelzését. Ez 1,2%-os bővülést jelentene tavalyhoz képest, ami főként a búzatermelés növekedésének számlájára írható.
Számítások szerint a búzatermelés globálisan 5,6%-kal nő 2019-ben elérve a 771 millió tonnát, köszönhetően India megnövekedett kibocsátásának. Ezzel szemben a szemes terményekből 1 398 millió tonna várható a gyenge afrikai, kínai és amerikai eredmény miatt. A rizstermelés eközben megközelíti 2018-as rekordértékét.
A teljes gabonafelhasználás 1%-os éves növekedésével meghaladhatja a 2 708 millió tonnát is a 2019-20-as periódusban.
A FAO előrejelzése szerint tartalékaink 3,2%-kal apadnak nyitó szintjükhöz képest. Ezen belül is a kukorica 12,4%-kal csökken majd, míg a búzakészletek 4,5%-kal bővülnek.
A gabonafélék kereskedelme várhatóan 2%-kal nő, míg a búza esetében közel kétszeres a bővülés sebessége.
Kapcsolódó cikkeink
Fontos feladat a búza és a kukorica toxinfertőzésének megelőzése
Bár a kalászosok aratása már a nyakunkon van, még nem…
Tovább olvasom >FAO: Új rekordokat érhet el a főbb mezőgazdasági élelmiszer-alapanyagok globális előállítása
Viszonylag optimista az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a…
Tovább olvasom >A vidéki térségek újjáélesztése a fiatalok segítségével
A vidéki térségekben a fiatal nők és férfiak fontos szerepet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Marad 2026-ra is a kiskereskedelmi különadó
A magyar gazdaság szereplői és a lakosság számára is jelentős…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság követeli az árréscsökkentés eltörlését
Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az élelmiszerekre,…
Tovább olvasom >Veszélyben a Mohu palackvisszaváltási szerepe egy új uniós rendelet miatt
Egy új európai uniós rendelet értelmében 2029-től kizárólag nonprofit szervezetek…
Tovább olvasom >