FAO: Új szabványok születtek a globális növénybetegségek és kártevők ellen
A kereskedelem és utazás intenzívebbé válásával a növényi kártevők is sokkal könnyebben terjednek új területekre. Napról napra szinte sokkoló mennyiségű fenyegetéssel vagyunk kénytelenek szembenézni, már ami a növényeink és ezáltal saját és környezetünk egészségét illeti,” – mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató helyettese.
A FAO becslése szerint évente a teljes növénytermelés 20-40%-a veszik el a kórokozók miatt. Ez a világgazdaságnak 220 milliárd dollár veszteséget okoz, az invazív rovarfajok pedig további 70 milliárd dollárt.
Az új szabványokról
Az új iránymutatás a gázosítás jobb használatáról az emberi egészségre és a környezetre ártalmas gázosító szerekkel kapcsolatos növekvő aggodalomra reagál. A szabvány meghatároz előírásokat a hőmérsékletre, időtartamra és a mennyiségre, amelyekkel a gázosítás hatákonysága mellett annak környezeti hatása is kontrollálható marad.
Diagnosztikai protokollok hat kórokozó hivatalos vizsgálati módszereire és procedúráira, mint például a Xylella fastidiosa vagy a keleti gyümölcslégy (Bactrocera dorsalis).
Előbbi egy végzetes baktériumot takar, ami gazdaságilag fontos növényeket, mint az olívát, citrusféléket, a szilvát és a szőlőt támadja. Az amerikai kontinensről érkezvén, 2015-ös megjelenése óta gyorsan terjed Európában és Ázsiában is.
Amint a növény megfertőződött, nincs visszaút: a baktérium meggátolja a növényt a vízfelvételben, így az elhal vagy túl gyenge lesz, hogy termést hozzon.
Olaszországban már jelentős károk jelentkeztek az olíva ültetvényeken, de a Xylella fastidiosa nagyon komoly veszélyt jelent nem csak az olasz, de a teljes Földközi-tenger térségének gazdaságainak.
A keleti gyümölcslégy népszerű termények, mint az avokádó, a banán, a guajava és a mangó fáit veszélyezteti már legalább 65 országban.
További fontos témák
Az egész héten át tartó ülésszak során a több mint 400 nemzetközi résztvevő további fontos kérdéseket is megvitat, mint például az ENSZ által a közelmúltban elfogadott a Növényegészségügy Nemzetközi Évének (2020) programja, a kereskedelmi árucikkekre és útvonalakra vonatkozó szabványok , vagy a növényi kórokozók tengeri konténerek révén történő terjedésének megakadályozása.
Eddigi munkája során a bizottság már több mint 100 nemzetközi növényvédelmi intézkedést fogadott el.
Kapcsolódó cikkeink
A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára
A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több…
Tovább olvasom >Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Világpiaci kitekintés: gabonapiaci előrejelzés 2024 október
A FAO (Food and Agriculture Organization) legutóbbi, októberi előrejelzése alapján…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >