FAO: Új szabványok születtek a globális növénybetegségek és kártevők ellen
A kereskedelem és utazás intenzívebbé válásával a növényi kártevők is sokkal könnyebben terjednek új területekre. Napról napra szinte sokkoló mennyiségű fenyegetéssel vagyunk kénytelenek szembenézni, már ami a növényeink és ezáltal saját és környezetünk egészségét illeti,” – mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató helyettese.
A FAO becslése szerint évente a teljes növénytermelés 20-40%-a veszik el a kórokozók miatt. Ez a világgazdaságnak 220 milliárd dollár veszteséget okoz, az invazív rovarfajok pedig további 70 milliárd dollárt.
Az új szabványokról
Az új iránymutatás a gázosítás jobb használatáról az emberi egészségre és a környezetre ártalmas gázosító szerekkel kapcsolatos növekvő aggodalomra reagál. A szabvány meghatároz előírásokat a hőmérsékletre, időtartamra és a mennyiségre, amelyekkel a gázosítás hatákonysága mellett annak környezeti hatása is kontrollálható marad.
Diagnosztikai protokollok hat kórokozó hivatalos vizsgálati módszereire és procedúráira, mint például a Xylella fastidiosa vagy a keleti gyümölcslégy (Bactrocera dorsalis).
Előbbi egy végzetes baktériumot takar, ami gazdaságilag fontos növényeket, mint az olívát, citrusféléket, a szilvát és a szőlőt támadja. Az amerikai kontinensről érkezvén, 2015-ös megjelenése óta gyorsan terjed Európában és Ázsiában is.
Amint a növény megfertőződött, nincs visszaút: a baktérium meggátolja a növényt a vízfelvételben, így az elhal vagy túl gyenge lesz, hogy termést hozzon.
Olaszországban már jelentős károk jelentkeztek az olíva ültetvényeken, de a Xylella fastidiosa nagyon komoly veszélyt jelent nem csak az olasz, de a teljes Földközi-tenger térségének gazdaságainak.
A keleti gyümölcslégy népszerű termények, mint az avokádó, a banán, a guajava és a mangó fáit veszélyezteti már legalább 65 országban.
További fontos témák
Az egész héten át tartó ülésszak során a több mint 400 nemzetközi résztvevő további fontos kérdéseket is megvitat, mint például az ENSZ által a közelmúltban elfogadott a Növényegészségügy Nemzetközi Évének (2020) programja, a kereskedelmi árucikkekre és útvonalakra vonatkozó szabványok , vagy a növényi kórokozók tengeri konténerek révén történő terjedésének megakadályozása.
Eddigi munkája során a bizottság már több mint 100 nemzetközi növényvédelmi intézkedést fogadott el.
Kapcsolódó cikkeink
A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >Útmutató az állategészségügyi laboratóriumok részére
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >További cikkeink
A legnagyobb hazai webshopok oldalainak a karbonlábnyomát mérte meg a magyar startup
Tizenhat hazai webshop oldalának karbonlábnyomát mérte meg a Carbon.Crane, az…
Tovább olvasom >Globális élelmiszer-drágulást hozhat a pálmaolaj-krízis
A világ legnagyobb pálmaolaj-exportőrei, Indonézia és Malajzia a következő években…
Tovább olvasom >Véget ért a vámmentes Kánaán: Trump globális korlátozása felforgatja az e-kereskedelmet
Donald Trump felfüggesztette a 800 dollár alatti értékű nemzetközi csomagok…
Tovább olvasom >