FAO: Új szabványok születtek a globális növénybetegségek és kártevők ellen
A kereskedelem és utazás intenzívebbé válásával a növényi kártevők is sokkal könnyebben terjednek új területekre. Napról napra szinte sokkoló mennyiségű fenyegetéssel vagyunk kénytelenek szembenézni, már ami a növényeink és ezáltal saját és környezetünk egészségét illeti,” – mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató helyettese.
A FAO becslése szerint évente a teljes növénytermelés 20-40%-a veszik el a kórokozók miatt. Ez a világgazdaságnak 220 milliárd dollár veszteséget okoz, az invazív rovarfajok pedig további 70 milliárd dollárt.
Az új szabványokról
Az új iránymutatás a gázosítás jobb használatáról az emberi egészségre és a környezetre ártalmas gázosító szerekkel kapcsolatos növekvő aggodalomra reagál. A szabvány meghatároz előírásokat a hőmérsékletre, időtartamra és a mennyiségre, amelyekkel a gázosítás hatákonysága mellett annak környezeti hatása is kontrollálható marad.
Diagnosztikai protokollok hat kórokozó hivatalos vizsgálati módszereire és procedúráira, mint például a Xylella fastidiosa vagy a keleti gyümölcslégy (Bactrocera dorsalis).
Előbbi egy végzetes baktériumot takar, ami gazdaságilag fontos növényeket, mint az olívát, citrusféléket, a szilvát és a szőlőt támadja. Az amerikai kontinensről érkezvén, 2015-ös megjelenése óta gyorsan terjed Európában és Ázsiában is.
Amint a növény megfertőződött, nincs visszaút: a baktérium meggátolja a növényt a vízfelvételben, így az elhal vagy túl gyenge lesz, hogy termést hozzon.
Olaszországban már jelentős károk jelentkeztek az olíva ültetvényeken, de a Xylella fastidiosa nagyon komoly veszélyt jelent nem csak az olasz, de a teljes Földközi-tenger térségének gazdaságainak.
A keleti gyümölcslégy népszerű termények, mint az avokádó, a banán, a guajava és a mangó fáit veszélyezteti már legalább 65 országban.
További fontos témák
Az egész héten át tartó ülésszak során a több mint 400 nemzetközi résztvevő további fontos kérdéseket is megvitat, mint például az ENSZ által a közelmúltban elfogadott a Növényegészségügy Nemzetközi Évének (2020) programja, a kereskedelmi árucikkekre és útvonalakra vonatkozó szabványok , vagy a növényi kórokozók tengeri konténerek révén történő terjedésének megakadályozása.
Eddigi munkája során a bizottság már több mint 100 nemzetközi növényvédelmi intézkedést fogadott el.
Kapcsolódó cikkeink
FAO: Új rekordokat érhet el a főbb mezőgazdasági élelmiszer-alapanyagok globális előállítása
Viszonylag optimista az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a…
Tovább olvasom >A vidéki térségek újjáélesztése a fiatalok segítségével
A vidéki térségekben a fiatal nők és férfiak fontos szerepet…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új lendületet kap a LoveRaw: felvásárolta a Smart Organic
A bolgár székhelyű Smart Organic felvásárolta a brit LoveRaw vegán…
Tovább olvasom >Idén magához térhet a spanyol online élelmiszerpiac
Két év csökkenés után újra növekedésnek indulhat a spanyol online…
Tovább olvasom >Kevesebb hús, változatlan íz: hibrid darált marhahússal kísérletezik a Lidl Belgiumban
A Lidl Belgiumban bevezette első „hibrid” hús termékét: az új…
Tovább olvasom >