FAO: tovább csökkentek az élelmiszerárak
A gabonafélék és az olajos magvak árának esése miatt májusban világátlagban tovább csökkentek az élelmiszerárak. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) csütörtökön közzétett jelentése szerint a szervezet által számított élelmiszerár-index májusban 204 pontra esett az áprilisi 213 pontról.
Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg. A mutatót főleg az olajos magvak, a tejtermékek és a cukor árának csökkenése nyomta le. Abdolreza Abbasszian, a FAO vezető közgazdásza szerint a kínálat bőséges, és az erős dollár is hatott az árak alakulására. A májusi nem várt mértékű áresés után júniusban már csak legfeljebb szerény mértékben csökkenhet az index – tette hozzá.
A FAO legújabb előrejelzése szerint szemes terményekből 2,419 milliárd tonnát takarítanak be az idén a világon. A szervezet korábban csak 2,371 milliárd tonnára becsülte a várható termést. A világ gabonatartalékai – amelyek alakulása fontos ármozgató tényező -, a 2012/13-as idény végére elérik az 548 millió tonnát, szemben a korábban jelzett 524 millió tonnával – írja a FAO jelentése. (MTI, tozsdeforum.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >