FAO: tovább csökkentek az élelmiszerárak
A gabonafélék és az olajos magvak árának esése miatt májusban világátlagban tovább csökkentek az élelmiszerárak. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) csütörtökön közzétett jelentése szerint a szervezet által számított élelmiszerár-index májusban 204 pontra esett az áprilisi 213 pontról.
Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg. A mutatót főleg az olajos magvak, a tejtermékek és a cukor árának csökkenése nyomta le. Abdolreza Abbasszian, a FAO vezető közgazdásza szerint a kínálat bőséges, és az erős dollár is hatott az árak alakulására. A májusi nem várt mértékű áresés után júniusban már csak legfeljebb szerény mértékben csökkenhet az index – tette hozzá.
A FAO legújabb előrejelzése szerint szemes terményekből 2,419 milliárd tonnát takarítanak be az idén a világon. A szervezet korábban csak 2,371 milliárd tonnára becsülte a várható termést. A világ gabonatartalékai – amelyek alakulása fontos ármozgató tényező -, a 2012/13-as idény végére elérik az 548 millió tonnát, szemben a korábban jelzett 524 millió tonnával – írja a FAO jelentése. (MTI, tozsdeforum.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >