FAO: mélyponton a világpiaci élelmiszerárak
A nemzetközi piacokon a mezőgazdasági termények ára folyamatos csökkenést mutat, emellett az árak volatilitása is mérséklődik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) most megjelentetett előrejelzéséről, a Food Outlookról készült sajtóközlemény alapján.
A FAO Rómában közzétett tájékoztatása szerint a FAO élelmiszerár-indexét a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg.
A FAO közleménye szerint a mutató 6 éve nem tapasztalt mélypontot ért el augusztusban. A szeptemberi eredmények szerint elenyésző mértékben, de nőtt az index. A mostani 165,3 pontos érték még így is közel 20 százalékkal alacsonyabb a korábbi év ugyanezen időszakához képest.
Ebből az a következtetés vonható le, hogy a közelmúlt változásai egy csökkenő és egyre kiegyensúlyozottabb árszintet jeleznek előre – idézi Adam Prakash és Friederike Greb, a FAO szakértőinek véleményét a közlemény.
Példaként hozza ugyanakkor az elemzés a rizs árát, ami általában nem mozog együtt a többi gabonáéval. Továbbá azt, hogy a cukorárak gyakran ingadoznak, 1990 óta több mint 12 alkalommal produkáltak legalább 50 százalékos kilengést. A hús és tejtermékek – romlandóságuk miatt – kis késéssel bár, de az esetek többségében követik az általános tendenciát.
Az elemzés kitér rá: most a globális termelés a raktárkészletek bősége ellenére a kereskedelemben forgó gabona mennyisége majdnem 3 százalékot csökkent – ez 364 millió tonna – a korábbi június-júliusi időszakhoz képest.
A globális szinten csökkenő élelmiszerárak középpontjában a legfontosabb szemes termések állnak. A FAO legutóbbi Gabonakészletek és -igények című gyorsjelentése szerint a 2016-os évet a világ várhatóan 638 millió tonna egyenleggel zárja ezen a területen. Ez 4 millió tonnával kevesebb a nyitóadathoz képest.
A világ gabonatermése – 2534 milliárd tonna – az előrejelzések szerint a korábban vártnál alig 1 százalékkal alacsonyabb a 2014-es évi rekordhoz képest. A háttérben az Egyesült Államok alacsonyabb kukorica-termésátlaga áll – tartalmazza a közlemény. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
FAO: Itt az idő, hogy valósággá tegyük az egészséges, tápláló és megfizethető étrendhez való jogot
Az idei élelmezési világnap témája „Az élelemhez való jog a jobb életért…
Tovább olvasom >Az idei aszály a konzervipar teljesítményére is negatív hatással volt
Közepes csemegekukorica-termést és gyenge zöldborsótermést vásárolhatott fel idén a hazai…
Tovább olvasom >Átmeneti finomhangolás az eGN műveleti kódtárán
A korábban megvalósult kódtárfrissítést követően a beérkező visszajelzések alapján a…
Tovább olvasom >További cikkeink
FAO: Itt az idő, hogy valósággá tegyük az egészséges, tápláló és megfizethető étrendhez való jogot
Az idei élelmezési világnap témája „Az élelemhez való jog a jobb életért…
Tovább olvasom >Stabilizálódott a termőterület nagysága a hazai dohányágazatban
Az ágazat szereplői bizakodással vetették bele magukat az idei munkába…
Tovább olvasom >Beindulnak az online előfizetéses hűségprogramok Magyarországon
Az előfizetéses hűségprogramok előnyei közül a legvonzóbb a vásárlás teljes…
Tovább olvasom >