FAO: Már ötödik hónapja tart az élelmiszerár-csökkenés a globális piacokon
Már öt hónapja tart a lejtmenet a globális élelmiszeráraknál, miután augusztusban is alacsonyabban cserélt gazdát a legtöbb élelmiszer-alapanyag a nemzetközi piacokon – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

fotó: FAO/Than Rathany
A sokak által figyelt FAO élelmiszerár-index júliushoz képest 1,9%-kal zárt alacsonyabban augusztusban, még így is 7,9%-kal meghaladva az egy évvel korábbi értékét. A mutató a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi.
A gabonafélék indexe 1,4%-kal csökkent egy hónap alatt miután a búza nemzetközi ára – köszönhetően a kedvező észak-amerikai és orosz termelési kilátásoknak, illetve a fekete-tengeri ukrán búzaexport újraéledésének – több mint 5%-kal zuhant. A rizs ára stabil maradt, azonban a szemestermények jegyzése 0,2%-kal csupán, de erősödött a kukorica drágulásával, ami a forró és száraz európai és észak-amerikai nyár hatásának tudható be, azonban ezt az áremelkedést az árpa és cirok árának mérséklődése ellensúlyozni tudta.
A növényi olajok árindexe 3,3%-kal esett júliushoz képest valamivel alulmúlva a 2021 augusztusában mért szintjét. A szója globális ára óvatosan emelkedett a kedvezőtlen amerikai időjárás esetleges termelési kihatása miatt, ezzel szemben a pálma-, napraforgó- és repceolaj jegyzése csökkent köszönhetően a megnövekedett indonéz pálmaolaj-készleteknek és az ukrán kikötőkből elinduló napraforgó szállítmányoknak.
A tejtermékek átlagosan 2%-kal kerültek kevesebbe augusztusban, miközben az almutató 23,5%-kal szárnyalja túl az egy évvel korábbi értékét. Már tizedik hónapja nő a sajt ára a nemzetközi piacokon, míg a kibővült új-zélandi kibocsátás okán a tejé csökkent, mit sem törődve a nyugat-európai és amerikai termeléscsökkenéssel.
A húsfélék indexe 1,5%-os csökkenést könyvelt el júliushoz képest, így is 8,2%-kal meghaladva az egy évvel azelőtti szintjét. A keresletbőség miatt alacsonyabb árat adtak a baromfihúsért és a szarvasmarháért is, utóbbinál a főbb exportőrök gyenge belföldi kereslete játszott szerepet. A sertéshús jegyzése nőtt.
A FAO cukorár-index 2,1%-os csökkenésével az elmúlt egy év legalacsonyabb szintjére zuhant, köszönhetően az exportkorlátozásoknak Indiában és az olcsó brazíliai bioetanolnak.
További részletek itt.
Kapcsolódó cikkeink
A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >Az ENSZ Statisztikai Bizottsága új globális indikátort fogadott el a változatos étrend mérésére
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ Gyermekalapjával…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >