FAO: Ezért nő az erdőtüzek intenzitása és gyakorisága
Az erdők helyzetéről szóló 2024-es globális jelentés az innováció szerepét hangsúlyozza az új erdőgazdálkodási megközelítésekben.
A klímaváltozás növeli az erdők kitettségét a különböző stresszoroknak, mint az erdőtüzek vagy a kártevők – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új kiadványában, ami egyúttal az innováció fontosságára hívja fel a figyelmet a fenntartható erdőgazdálkodás elérésében.
A világ erdeinek állapota 2024-es jelentés az innovációról az erdőgazdálkodásban a fenntarthatóbb jövő érdekében kiadvány a FAO római központjában zajló Erdészeti Bizottsági ülés első napján került bemutatásra. A bizottság a FAO legmagasabb szintű erdőkkel foglalkozó szerve, amely a legfontosabb szakpolitikai és szakmai ügyek azonosításával és azok megoldásaival foglalkozik.
A kiadvány szerint bizonyítékokkal alátámasztható az az állítás, hogy a klímaváltozás hatására az erdők kitettsége az erdőtüzeknek és kártevőknek nőtt.
Az erdőtüzek intenzitása és gyakorisága is emelkedik – korábban érintetlen területeket is sújtva –, ami a tavalyi év során mintegy 6 687 megatonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe. A boreális erdőtüzek ezt megelőzően is a globális széndioxid-kibocsátás 10%-ért voltak felelősek, ám 2021-ben – főleg a hosszú, aszályos időszak miatti súlyosabb tűzesetek okán – ezen erdőtüzek új rekordot döntöttek, az erdőtüzek számlájára írható kibocsátások negyedét okozva.
A klímaváltozás miatt az erdők érzékenyebbek az invazív fajok támadására, ezáltal a rovarok, kártevők és betegségek a fák növekedését és túlélését is veszélybe sodorják. A fenyőfa fonalférge eddig is jelentős károkat okozott Ázsia egyes országainak őshonos fáiban, míg 2027-ig Észak-Amerika bizonyos részei is várhatóan súlyos károkat fog elszenvedni.
A fakitermelés eközben rekordszinten dübörög. A járvány alatt valamelyest bezuhant a szektor, ám azóta a termelés újra elérte az évi 4 milliárd köbmétert.
Mintegy 6 milliárd ember használ faanyagnak nem minősülő erdészeti termékeket és a világ rászoruló lakosságának 70%-a él erdei javakkal a táplálkozás, orvosság, energia, jövedelem és egyéb célok biztosítására. Becslések szerint a fanyersanyag iránti globális kereslet akár 49%-kal is nőhet 2020 és 2050 között.
Mindezen kihívások mellett a FAO kiadvány amellett érvel, hogy az innováció révén az erdőgazdálkodásban kulcsfontosságú lépést tehetünk a fenntartható fejlődési célok megvalósítása felé.
„A FAO elismeri, hogy a tudomány és innováció fontos elemei az erdészeti alapú megoldásoknak”
– írta a FAO főigazgatója, Csü Tong-jü a jelentés előszavában.
„Az erdők állapotáról szóló jelentés ezen kiadása fontos tudással szolgál Szervezetünknek a bevált innovációk terjesztéséhez a szektorban. Hiszem, hogy a FAO tagországai és más partnerek is segítséget kapnak általa a felelős, befogadó és kulcsfontosságú újítások bevezetéséhez az erdőgazdálkodásban, erősítve az agrár-élelmezési rendszerek fenntarthatóságát és ellenálló képességét, hozzájárulva egy jobb jövőhöz mindenki számára.”
Kapcsolódó cikkeink
A lencsetermesztés helyzete Magyarországon: kihívások és lehetőségek
Az elmúlt években a lencsetermesztés globális szinten jelentős visszaesést mutatott,…
Tovább olvasom >FAO: a globális élelmiszerárak több mint másfél éves csúcsra emelkedtek novemberben
Novemberben 2023 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a globális…
Tovább olvasom >Megugrott a FAO globális élelmiszerár-indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >