FAO: élelmiszerválsághoz vezethet a gabonaexport korlátozása
A 2007-2008-ban tapasztalt élelmiszerválsághoz hasonló krízis alakulhat ki, ha a gabonatermelő országok ismét exportkorlátozó intézkedésekhez nyúlnak – figyelmeztetett az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO abban a jelentésében, amely az aszály miatti globális élelmiszerár-emelkedésről számol be.
A FAO kimutatásából kiderül: a globális élelmiszerárak júliusban ismét emelkedtek, miután az előző három hónapban még csökkenést mutatott az árindex. Az ENSZ szervezete szerint az árak a következő hónapokban tovább nőhetnek. A gabonák, olajos magvak, a tej, a hús, valamint a cukor árát tartalmazó FAO-index a júniusi 201 pontról júliusban 213 pontra nőtt, ami elmarad ugyan a 2011 februárjában mért 238 pontos csúcstól – a megugró árak az arab tavasz kitörésében is szerepet játszottak –, azonban már most magasabb a 2007-2008-ban mért szinteknél. Utóbbi két évben a bioüzemanyagok megnövekedett használata, a rossz időjárás, illetve a korlátozó exportpolitika együttes hatásaként ugrottak meg az élelmiszerárak, amely több országban – így Egyiptomban, Kamerunban és Haitin – kiterjedt erőszakos tüntetéseket eredményezett.
Az élelmiszerárak mostani emelkedését a száraz időjárás okozta. A fél évszázada nem tapasztalt aszály miatt az rekord szintre emelkedtek a gabonaárak az Egyesült Államokban, amely a kukorica, a szójabab és a búza esetében a legnagyobb exportőrnek számít a világon.
A gabonapiacon emellett azért is emelkednek az árak, mert a piaci szereplők attól tartanak, hogy a fekete-tengeri gabonatermelő országok, főként a világ harmadik legnagyobb termelőjének számító Oroszország exportkorlátozásokat vezet be, miután a szárazság az ő termelési eredményüket is jelentősen visszavetette.
(T. G., Világgazdaság Online)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >