FAO: A búza és a hús – ezek drágítják a globális élelmiszerkosarat
Júniusban folytatódott az élelmiszerárak növekedése a nemzetközi piacokon, leginkább a búza és húsfélék miatt.
A FAO élelmiszerár-index, mely hónapról hónapra követi nyomon a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport árváltozását azok kereskedelmi értékével súlyozva, 1,4 %-ot emelkedett májushoz képest. A 175,2 pontos júniusi átlag 7 %-kal magasabb a tavaly ilyenkor regisztráltnál.
A gabonaár index kiemelkedett a többi közül 4,2 %-os drágulásával. Hirtelen megugrott ugyanis a magas fehérjetartalmú búza ára a rossz amerikai terménykilátások miatt, pedig a kukorica ára (a dél-amerikai rekordtermésnek köszönhetően) éppen csökkent.
A húsfélék és tejtermékek ára szintén nőtt, szemben a növényi olajokkal és a cukorral.
Rekordszinten a gabonák?
A magas fehérjetartalmú búza kínálatának beszűkülése ellenére globálisan bőséges készletek állnak rendelkezésünkre gabonából a következő évre, olvasható a FAO ma frissített Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésében.
A korábban becsültnél várhatóan szerényebb búzatermésre számíthatunk idén, ezzel szemben nagyobbra a kukorica és rizs esetében. A teljes globális gabonatermelés így elérheti a 2 593 millió tonnát, 0,6 %-kal elmaradva a 2016-os értéktől.
A raktáron lévő gabona mennyisége tovább nő, állítják a szakértők, elérheti akár a 704 milliió tonnát is, ami új rekordot jelentene.
Kapcsolódó cikkeink
A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >Az ENSZ Statisztikai Bizottsága új globális indikátort fogadott el a változatos étrend mérésére
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ Gyermekalapjával…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >