FAO: A búza és a hús – ezek drágítják a globális élelmiszerkosarat
Júniusban folytatódott az élelmiszerárak növekedése a nemzetközi piacokon, leginkább a búza és húsfélék miatt.
A FAO élelmiszerár-index, mely hónapról hónapra követi nyomon a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport árváltozását azok kereskedelmi értékével súlyozva, 1,4 %-ot emelkedett májushoz képest. A 175,2 pontos júniusi átlag 7 %-kal magasabb a tavaly ilyenkor regisztráltnál.
A gabonaár index kiemelkedett a többi közül 4,2 %-os drágulásával. Hirtelen megugrott ugyanis a magas fehérjetartalmú búza ára a rossz amerikai terménykilátások miatt, pedig a kukorica ára (a dél-amerikai rekordtermésnek köszönhetően) éppen csökkent.
A húsfélék és tejtermékek ára szintén nőtt, szemben a növényi olajokkal és a cukorral.
Rekordszinten a gabonák?
A magas fehérjetartalmú búza kínálatának beszűkülése ellenére globálisan bőséges készletek állnak rendelkezésünkre gabonából a következő évre, olvasható a FAO ma frissített Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésében.
A korábban becsültnél várhatóan szerényebb búzatermésre számíthatunk idén, ezzel szemben nagyobbra a kukorica és rizs esetében. A teljes globális gabonatermelés így elérheti a 2 593 millió tonnát, 0,6 %-kal elmaradva a 2016-os értéktől.
A raktáron lévő gabona mennyisége tovább nő, állítják a szakértők, elérheti akár a 704 milliió tonnát is, ami új rekordot jelentene.
Kapcsolódó cikkeink
Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Biotechnológia és vízgazdálkodási mérnöki szakon végeztek az idei FAO ösztöndíjasok
Ez a sokszínű közösség nemcsak a mezőgazdasági oktatás globális jelenlétének…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >