FAO: A természeti katasztrófák kockázatának csökkentésével nagyot nyernének a kistermelők
Jelentős gazdasági haszonnal járhat a kistermelők számára ha olyan mezőgazdasági módszerekre váltanak át, melyek a természeti katasztrófák és sokkok ellen vértezi fel őket – olvasható egy ma megjelent tanulmányban, melynek elkészítéséhez az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) éveken keresztül 10 országban közel 1000 gazdaságot követett figyelemmel.
Jó hír, hogy ezen mezőgazdasági praktikák nagy része nem igényel nagy befektetést, ezért a kevésbé tehetős gazdáknak is elérhetők, és nem csupán a katasztrófák okozta károktól védenek, hanem érdemben emelik a terményátlagokat és ezáltal a kistermelők jövedelmét.
A javaslatok olykor a természetből merítenek: a tanulmány mangrove ültetését tanácsolja, hogy az megvédje a vízparti területeket az áradástól, árvíznek rellenálló rizsfajták előnyben részesítését, illetve tetőre szerelt vízgyűjtőből üzemeltetett öntözőrendszert.
Kézzelfogható előnyök
A tanulmány szerint a katasztrófák kockázatának mérséklését célzó módszerekkel a jelenleginél 2,2-szer nagyobb előnyökre lehetne szert tenni, többek között a termelés növekedése és a veszélyek kisebb valószínűsége révén.
Minden egyes dollár, amit ilyen céllal fektet be a termelő, 3,7 dollár nyereséget vagy elkerült veszteséget jelent számára.
Kiterjeszteni az innovációt
A katasztrófák megelőzésébe befektetni költséghatékonyabb, mint a károk enyhítésére és az újjáépítésre költeni, ezért érdemes lenne a tanulmányban felsorolt megoldásokat minél szélesebb körben alkalmazni.
Egyrészt maguk a gazdák is megoszthatják a tudást egymás között, így az kormányzati támogatás nélkül terjedhet. Másrészt fölülről, a kormányzat és a privát szektor által támogatva is megvalósulhat ez.
Mindkettő esetében a siker előfeltétele a jó infrastruktúra, a célzott befektetések és a támogató környezet megléte, avagy a katasztrófák kockázatának elkerülését kiemelten kell kezelni.
Kapcsolódó cikkeink
„Az idei év legfontosabb feladata a tudásátadás” – Interjú Papp Zsolttal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2025-ben kiemelt célként tűzte ki az…
Tovább olvasom >ENSZ: A lakosság élelmezéséhez elengedhetetlen a fenntartható vízgazdálkodás
Ahhoz, hogy Európa és Közép-Ázsia lakosságának étel kerüljön az asztalára,…
Tovább olvasom >FAO: a globális élelmiszerárak minimálisan emelkedtek márciusban
Márciusban alig változtak, minimálisan emelkedtek a globális élelmiszerárak az ENSZ…
Tovább olvasom >További cikkeink
Árrésstop árnyékában: így alakulnak a húsvéti bevásárlás költségei 2025-ben
Az idei húsvéti bevásárlási szezon igazi meglepetése nem a csokinyúl…
Tovább olvasom >Az élelmiszerbiztonságra is kihathat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >Az euróövezetben lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme márciusban
Márciusban az előzetesen becsültnek megfelelően mérséklődött az éves infláció az…
Tovább olvasom >