FAO: A természeti katasztrófák kockázatának csökkentésével nagyot nyernének a kistermelők
Jelentős gazdasági haszonnal járhat a kistermelők számára ha olyan mezőgazdasági módszerekre váltanak át, melyek a természeti katasztrófák és sokkok ellen vértezi fel őket – olvasható egy ma megjelent tanulmányban, melynek elkészítéséhez az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) éveken keresztül 10 országban közel 1000 gazdaságot követett figyelemmel.
Jó hír, hogy ezen mezőgazdasági praktikák nagy része nem igényel nagy befektetést, ezért a kevésbé tehetős gazdáknak is elérhetők, és nem csupán a katasztrófák okozta károktól védenek, hanem érdemben emelik a terményátlagokat és ezáltal a kistermelők jövedelmét.
A javaslatok olykor a természetből merítenek: a tanulmány mangrove ültetését tanácsolja, hogy az megvédje a vízparti területeket az áradástól, árvíznek rellenálló rizsfajták előnyben részesítését, illetve tetőre szerelt vízgyűjtőből üzemeltetett öntözőrendszert.
Kézzelfogható előnyök
A tanulmány szerint a katasztrófák kockázatának mérséklését célzó módszerekkel a jelenleginél 2,2-szer nagyobb előnyökre lehetne szert tenni, többek között a termelés növekedése és a veszélyek kisebb valószínűsége révén.
Minden egyes dollár, amit ilyen céllal fektet be a termelő, 3,7 dollár nyereséget vagy elkerült veszteséget jelent számára.
Kiterjeszteni az innovációt
A katasztrófák megelőzésébe befektetni költséghatékonyabb, mint a károk enyhítésére és az újjáépítésre költeni, ezért érdemes lenne a tanulmányban felsorolt megoldásokat minél szélesebb körben alkalmazni.
Egyrészt maguk a gazdák is megoszthatják a tudást egymás között, így az kormányzati támogatás nélkül terjedhet. Másrészt fölülről, a kormányzat és a privát szektor által támogatva is megvalósulhat ez.
Mindkettő esetében a siker előfeltétele a jó infrastruktúra, a célzott befektetések és a támogató környezet megléte, avagy a katasztrófák kockázatának elkerülését kiemelten kell kezelni.
Kapcsolódó cikkeink
FAO: Mérséklődött az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója januárban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO globális élelmiszerár indexe decemberben
Az élelmiszer-alapanyagok árának globális mutatója csökkent decemberben, köszönhetően cukor alacsonyabb…
Tovább olvasom >A lencsetermesztés helyzete Magyarországon: kihívások és lehetőségek
Az elmúlt években a lencsetermesztés globális szinten jelentős visszaesést mutatott,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nem magyar sajátosság a kiugró januári infláció – ekkor fékezhet az áremelkedés
Az év eleji áremelések hatásai egyértelműen megmutatkoznak a legfrissebb inflációs…
Tovább olvasom >Stratégiai együttműködést kötött a MATE és a Béres
Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora,…
Tovább olvasom >A globális minimumadó transzferárazási vonatkozásai
A tavalyi évtől Magyarország is alkalmazza a globális minimumadó szabályait,…
Tovább olvasom >