FAO: a globális élelmiszerárak minimálisan emelkedtek márciusban
Márciusban alig változtak, minimálisan emelkedtek a globális élelmiszerárak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
Márciusban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe havi szinten alig változott, az előző havi 126,8 pontról 127,1 pontra emelkedett. A márciusi érték 6,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, azonban 20,7 százalékkal elmarad a 2022 márciusában beállított 160,2 pontos csúcstól.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A mutató tavalyi átlaga 122 pont volt, 2,1 százalékkal alacsonyabb a 2023. évinél.
A FAO gabonaárindex átlagosan 109,7 pont lett márciusban, ami 2,9 ponttal (2,6 százalékkal) alacsonyabb az előző havinál, és 1,2 ponttal (1,1 százalékkal) elmarad az egy évvel korábbi értékétől. Márciusban a kukorica, a búza és a rizs nemzetközi jegyzése gyengült, míg az árpa világpiaci ára emelkedett havi szinten.
A növényiolaj árindexe márciusban egy hónap alatt 5,8 ponttal (3,7 százalékkal) átlagosan 161,8 pontra emelkedett, az index egy évvel korábbi értékét 23,9 százalékkal haladta meg. Az árindex emelkedését a pálma-, repce-, szója- és napraforgóolaj nemzetközi jegyzésének erősödése okozta.
A FAO húsárindexe márciusban átlagosan 118,0 pont volt, 1,0 ponttal (0,9 százalékkal) magasabb, mint az előző hónapban, és 3,1 ponttal (2,7 százalékkal) haladta meg az egy évvel korábbi értékét. Márciusban a sertés-, juh- és marhahús nemzetközi ára emelkedett, miközben a baromfihúsé stagnált havi szinten.
A tejtermékek árindexe márciusban az előző havival megegyezően, 148,7 ponton állt, 24,6 ponttal (19,9 százalékkal) meghaladva egy évvel korábbit. Márciusban a nemzetközi sajtárak csökkentek, ellensúlyozva a vaj és a tejpor jegyzésének emelkedését.
A FAO cukorárindexe márciusban az előző havihoz képest 1,6 ponttal (1,4 százalékkal) 116,9 pontra csökkent, 16,5 ponttal (12,3 százalékkal) elmaradva az egy évvel korábbitól. A cukor világpiaci árának márciusi csökkenését elsősorban a gyengébb globális keresletre utaló jelek okozták, enyhítve a szűkebb globális kínálat miatti aggodalmakat.
Kapcsolódó cikkeink
Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Biotechnológia és vízgazdálkodási mérnöki szakon végeztek az idei FAO ösztöndíjasok
Ez a sokszínű közösség nemcsak a mezőgazdasági oktatás globális jelenlétének…
Tovább olvasom >FAO: Új rekordokat érhet el a főbb mezőgazdasági élelmiszer-alapanyagok globális előállítása
Viszonylag optimista az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a…
Tovább olvasom >További cikkeink
WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében
A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a…
Tovább olvasom >Gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban
Gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban az S&P Global…
Tovább olvasom >Így változnak a gyógyszerárak: árkorlátozást vezetett be a kormány
Július 1-jétől életbe lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium gyógyszerekre vonatkozó árkorlátozása,…
Tovább olvasom >