FAO: a cukor miatt nőttek júniusban a globális élelmiszerárak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 07. 13:00

A globális cukorárak emelkedésének köszönhetően júniusban emelkedtek a globális élelmiszerárak – közölte az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO árindexe – amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számolnak ki minden hónapban – 1 százalékkal 234 pontra nőtt júniusban. A júniusi mutató ugyanakkor elmarad februári 237,2 pontos rekordszinttől. A mutatót 1990 óta vezetik.

2010 júniusához képest az árindex 39 százalékkal emelkedett. A cukor árindex májusról júniusra 14 százalékkal 359 pontra emelkedett, ugyanakkor még így is 15 százalékkal elmarad a januárban mért rekordszinttől. Az áremelkedésben leginkább a brazil termeléssel kapcsolatos aggodalmakat tükröződnek. Ugyanis Brazíliában – a világ legnagyobb cukortermelő országában – a termelés szintje elmaradhat a tavalyitól.

A gabonafélék – búza, rizs, kukorica – árindexe 1 százalékkal 259 pontra csökkent, azonban a tavaly júniusi szintet 71 százalékkal haladja meg. Az árak csökkenéséhez a kedvező európai időjárás, és a orosz exporttilalom feloldása vezetett.

A FAO felülvizsgálta a világ idei gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését, a legutóbbi prognózis szerint a termés a 2011-2012-es éveben közel 2.313 millió tonna lehet, amely 3,3 százalékkal több mint tavaly, és 11 millió tonnával haladja meg a szervezet június 22-én közzétett előrejelzésében foglalt mennyiséget. A világ gabona felhasználása 2011-2012-ben az előrejelzések szerint 1,4 százalékkal 2.307 millió tonnára emelkedhet a 2010-2011-es év felhasználásához képet – írja a  Profitline.hu.

Kapcsolódó cikkeink