Falusi vendéglátás
Egy kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a szállásadók mellett más magánszemélyek is megvendégelhessék a falujukba látogató turistákat. A tevékenység adómentes, továbbá szakképesítés, hatósági engedély nélkül végezhető.
"Korábban ilyen tevékenységre csak a szállásadóknak volt lehetőségük – ők is csak saját vendégeiket étkeztethették"- nyilatkozta az Origo internetes portálnak Sipos Jánosné, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) alelnöke, a vendégasztal szolgáltatás kezdeményezője. Ez a lehetőség enyhíthet a munkanélküliséggel sújtott települések foglalkoztatási gondjain. A faluba érkező látogatók olyan házi készítésű, tájjellegű magyar ételeket ízlelhetnek meg, amelyek a vendéglátó kertjéből vagy környékbeli őstermelőktől származnak. A tevékenység azonban csak négyszázezer forintig adómentes és a szolgáltató naponta legfeljebb tizenöt széknyi kapacitással fogadhat vendégeket, idényjellegűen, alkalomszerűen. Hazánkban eddig igen kevesen csatlakoztak a falusi vendégasztal szolgáltatáshoz – megyénként átlagosan négy-öt magánszemélyt vettek nyilvántartásba, de várható számuk növekedése.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >