Falusi vendéglátás
Egy kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a szállásadók mellett más magánszemélyek is megvendégelhessék a falujukba látogató turistákat. A tevékenység adómentes, továbbá szakképesítés, hatósági engedély nélkül végezhető.
"Korábban ilyen tevékenységre csak a szállásadóknak volt lehetőségük – ők is csak saját vendégeiket étkeztethették"- nyilatkozta az Origo internetes portálnak Sipos Jánosné, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) alelnöke, a vendégasztal szolgáltatás kezdeményezője. Ez a lehetőség enyhíthet a munkanélküliséggel sújtott települések foglalkoztatási gondjain. A faluba érkező látogatók olyan házi készítésű, tájjellegű magyar ételeket ízlelhetnek meg, amelyek a vendéglátó kertjéből vagy környékbeli őstermelőktől származnak. A tevékenység azonban csak négyszázezer forintig adómentes és a szolgáltató naponta legfeljebb tizenöt széknyi kapacitással fogadhat vendégeket, idényjellegűen, alkalomszerűen. Hazánkban eddig igen kevesen csatlakoztak a falusi vendégasztal szolgáltatáshoz – megyénként átlagosan négy-öt magánszemélyt vettek nyilvántartásba, de várható számuk növekedése.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Drágul a strandbüfé: már 4289 forint az átlagos „strandkombó” ára a Balatonnál
Mennyibe kerül egy lángos a Balatonnál? 2025 nyarára tovább nőttek…
Tovább olvasom >Tajvan 5 legizgalmasabb desszertje 2025-ben – A nap videója
Adnak a látványra, az biztos! A videóért katt a képre!…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >