Falusi vendéglátás
Egy kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a szállásadók mellett más magánszemélyek is megvendégelhessék a falujukba látogató turistákat. A tevékenység adómentes, továbbá szakképesítés, hatósági engedély nélkül végezhető.
"Korábban ilyen tevékenységre csak a szállásadóknak volt lehetőségük – ők is csak saját vendégeiket étkeztethették"- nyilatkozta az Origo internetes portálnak Sipos Jánosné, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) alelnöke, a vendégasztal szolgáltatás kezdeményezője. Ez a lehetőség enyhíthet a munkanélküliséggel sújtott települések foglalkoztatási gondjain. A faluba érkező látogatók olyan házi készítésű, tájjellegű magyar ételeket ízlelhetnek meg, amelyek a vendéglátó kertjéből vagy környékbeli őstermelőktől származnak. A tevékenység azonban csak négyszázezer forintig adómentes és a szolgáltató naponta legfeljebb tizenöt széknyi kapacitással fogadhat vendégeket, idényjellegűen, alkalomszerűen. Hazánkban eddig igen kevesen csatlakoztak a falusi vendégasztal szolgáltatáshoz – megyénként átlagosan négy-öt magánszemélyt vettek nyilvántartásba, de várható számuk növekedése.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rendhagyó Fórum a CEONET Klub és az Egyensúly Intézet együttműködésében
November 12-én a Zwack Ház Füves Bárjában rendezték meg azt…
Tovább olvasom >Cukorbetegség világnapja: metrómegállókban ellenőrizhetjük a vércukorszintünket
Utazás közben is tehetnek az egészségükért azok, akik november 14-én,…
Tovább olvasom >Szivárványból hajtogatott bagel – A nap videója
Színpompás másfél perces film arról, hogyan készül Brooklyn (és valószínűleg…
Tovább olvasom >