Fahrenheit 479°

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 03. 05. 08:00

Első hallásra, fogadjunk, minden sznobot megbotránkoztat (másokat csak meghökkent) az ötlet: pattogatott kukorica a csúcséttermekben! Pedig már néhány éve Thomas Keller (a világ egyik legjobb éttermének tartott kaliforniai Frech Laundry, és az ugyancsak a szűk elitbe tartozó Per Se tulajdonos-séfje) szakácsai is kínáltak a New York-i séfek éjszakáján szarvasgombás pattogatott kukoricát parmezánnal megszórva. És az ötlet már akkor sem volt egészen új! A nagy szállodák ma is Amerika-szerte kínálják a legjobb séfjeik által kreált sós és édes kreációikat – paradicsomos, sajtos, gombás, vagy éppen pisztáciás, csokoládés, karamellás és ki tudja még milyen ízekben. Az éttermek használják köretvariációkban és édes levesekben is, de megjelent más speciális „panír” alapanyagaként is. Ám a popcorn igazi diadalútja a finger food világában képzelhető el, és mára az elegáns bárok snackjévé vált. Van, ahol fűszeres olajban pattogtatják, és borssal, chilivel szórják meg, máshol sonkazsírban teszik ugyanezt, és pikáns szósszal kínálják, megint másutt az ízesített kukoricát mogyoróval és olajbogyóval keverik. Édes változatainak főbb „fűszerei” az ánizs, a karamella és a csokoládé. A divat mára odáig vezetett., hogy a „479° Popcorn” cég ( a név utal a kukorica pattogási hőmérsékletére – 479 fok Fahrenheit) szuperprémium termékként dobja piacra termékválogatásait. 4–8 személynek elegendő mennyiség ára 33–53 USD között mozog. Fekete szavasgombás–fehér cheddar sajtos, többféle karamellás (gyömbéres-szezámos, sós, mandulás), vietnami fahéjas: már felsorolni is étvágygerjesztő! És természetesen mind – ennyiért persze nem is csoda – „bio” alapanyagokból.

Kapcsolódó cikkeink