Fagylaltokat és jégkrémeket ellenőrzött a NÉBIH
Jégkrémeket és fagylaltokat ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) júniusban és júliusban, a szakemberek nem találtak kirívó szabálytalanságokat – tájékoztatta a NÉBIH kedden az MTI-t.
A hatóság emlékeztetett: a nyári szezonban gyakrabban fogyasztott termékek ellenőrzése az idén is kiemelten fontos, ezért rendelte el a NÉBIH a jégkrém és a fagylalt termékek célellenőrzését.
A NÉBIH szakemberei – több megyét érintően – 41 fagylaltot forgalmazó vendéglátóhelyen vettek fagylalt mintát. A közlemény szerint a vizsgálati eredmények és az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a fagylalt forgalmazás technikai feltételei az utóbbi időben sokat javultak.
Az összesen 100 mintából – amelyek zöme helyben készített fagylaltból származó volt -, 555 mikrobiológiai és kémiai laboratóriumi vizsgálatot végeztek el. Mikrobiológiai kifogásoltság nem volt, egy esetben a megengedettnél több színezék tartalmat mutatott ki a vizsgálat, két esetben pedig a termék hőmérséklete nem volt megfelelő.
A célellenőrzés a jégkrémek biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira szintén kiterjedt. A hatóság ellenőrizte az érzékszervi tulajdonságokat, továbbá a jelölésre, a tömegre és tárolásra vonatkozó követelményeket. Ezenkívül színezék-, édesítőszer-tartalmat, valamint a tej alapú jégkrémek esetén a szalmonella jelenlétet is vizsgálta a laboratórium.
Az ellenőrzés során 3 különböző előállító létesítményből összesen 16 termék, valamint a kisebb kereskedelmi egységekből és nagyobb áruházláncokból 35 termék mintavételére és vizsgálatára került sor. Ez összesen 260 laboratóriumi vizsgálatot jelentett.
A laboratórium egyik tej alapú termékben sem mutatott ki szalmonella baktériumot, és a jégkrémeket mindenhol megfelelő hőmérsékleten tárolták. A vizsgált termékek édesítőszer-tartalma és ezek feltüntetése a jogszabályoknak megfelelt. Egy jégkrémben azonban olyan színezék jelenlétét mutatta ki a laboratórium, amely nem szerepelt a termék jelölésén.
Kilenc termék esetében több kisebb és egy-két súlyosabb jelölési hiányosságot tártak fel a hatóság szakemberei. A leggyakoribb hibának az számított, hogy a jelölésen nem tüntették fel a termék tömegét.
Az 51 jégkrémből 9 terméknél indult hatósági eljárás, ebből hét esetben figyelmeztetésben részesítették a termék gyártóját illetve forgalmazóját – olvasható a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >