Fagykár fenyegeti a Nutellát: drasztikusan drágul a török mogyoró

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 07. 04. 12:01

Súlyos tavaszi fagyok sújtották Törökországot, a világ legnagyobb mogyorótermelőjét, ami nemcsak a hazai gazdák megélhetését veszélyezteti, hanem a nemzetközi élelmiszeripart is érzékenyen érintheti. A terméskiesés miatt április óta 30%-kal emelkedtek a mogyoró nagykereskedelmi árai – és az elemzők szerint az áremelkedésnek még nincs vége – írja az Agrárszektor.

Fagyos tavasz, forró következmények

Az Expana mezőgazdasági elemzőcég adatai szerint az idei tavasz az elmúlt évtized legsúlyosabb fagykárait okozta Törökországban. A legnagyobb kárt a magasabban fekvő, fekete-tengeri területeken szenvedték el a termelők: egyes gazdaságok akár a termés 100%-át is elveszítették. Cem Senocak, a Nemzeti Mogyorótanács vezetője szerint országos szinten 10–15%-os a visszaesés, bizonyos fajták esetében azonban 50–60%-os lehet a kiesés.

A helyzet politikai jelentőségű is lehet: mintegy 450 ezer török család megélhetése függ a mogyorótermesztéstől, elsősorban az ország északi, Erdogan elnök szavazóbázisának számító tartományokban.

Globális hatások: veszélyben a Nutella?

Törökország a globális mogyorótermés közel 65%-át adja, így minden hazai klimatikus vagy gazdasági probléma szinte azonnal begyűrűzik a világpiacra. Bár az Egyesült Államok, Olaszország és Chile is jelentős termelők, volumeneik nem elégségesek a török dominancia ellensúlyozására.

A feszültség különösen nagy a világ legnagyobb felvásárlója, a Ferrero SpA körül, amely a török mogyorótermés közel negyedét vásárolja fel olyan ikonikus termékekhez, mint a Ferrero Rocher és a Nutella. Utóbbiban a mogyoró a receptúra 13%-át teszi ki. A gyártó ugyanakkor egyelőre megnyugtató közleményt adott ki, amely szerint az időjárási problémák ellenére nem számítanak ellátási zavarokra, köszönhetően a diverzifikált beszerzési láncuknak.

Pánikra nincs ok – egyelőre

A török exportőrök már most 20%-kal, 609 ezer tonnára csökkentették az augusztustól induló betakarítási időszakra vonatkozó előrejelzésüket. Egyes befektetők szerint, ha a korábbi fagyos évek mintáit vesszük alapul, akár ötszörös áremelkedés is elképzelhető a következő hónapokban.

A feszültség tehát adott: a mogyorópiac instabilitása könnyen tovagyűrűzhet az édességgyártásba és az árak emelkedéséhez vezethet a fogyasztók számára is. Az idei nyár és ősz kulcsfontosságú lehet abban, hogy elkerülhető-e egy újabb globális élelmiszerár-sokk – akár a Nutella polcairól indulva.

Kapcsolódó cikkeink