Fagyasztás nélkül tárolható a gesztenyepüré a Prima Maronitól
Fagyasztás nélkül, hűtőben is eltartható, krémesebb és rögtön formázható az a gesztenyepüré, amely a Prima Maroni új technológiájával készült. Az eljárással, amelyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával fejlesztett ki az európai piacon is jelentős vállalkozás, olyan tartósítószer nélküli gesztenyekonzervet is lehet gyártani, amely hűtés nélkül szállítható és tárolható.
Az új gesztenyefeldolgozási technológiát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 88,99 millió forintos támogatásával, fejlesztette ki a budapesti székhelyű, a hazai és külföldi piacokra is szállító Prima Maroni Kft., a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (KFI_16) pályázat keretében.
Tartósítószer és fagyasztás nélkül
Az új eljárással olyan gesztenyekonzervet tudnak gyártani, amely nem tartalmaz tartósítószert vagy stabilizátort, a hagyományos gesztenyepürénél szélesebb körben felhasználható, és szobahőmérsékleten két évig megőrzi minőségét. Az új konzervgyártási technológiát felhasználva újfajta gesztenyepürét is elő tudnak állítani, amelyet nem kell fagyasztóban tárolni, mert a termék normál hűtőben, 5-10°C-on is eltartható hat hónapig.
Korábban gesztenyéből a legnagyobb volumenben gyorsfagyasztott gesztenyepürét gyártottak Magyarországon, amelynek azonban az előállítási, szállítási és tárolási költsége igen jelentős, mivel –18 ̊C-ra van hozzá szükség. A Prima Maroni új technológiájával ez a költség megtakarítható, ami a megugrott energiaárak miatt különösen fontos. Ráadásul a késztermék krémesebb, plasztikusabb, rögtön formázható, a gesztenye ízanyagainak intenzitása jobban megmarad, a benne lévő élelmi rostok szerkezete nem sérül.
A fejlesztés kifizetődő, mert a gesztenye keresett külföldön, az Európai Unió tagországain túl például az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában vagy Izraelben is. Az új technológiával készült termékeket a Prima Maroni már bemutatta több hazai rendezvényen, valamint külföldi partnereknek is. Mindkét újítás elnyerte a cukrász szakma és a kereskedők tetszését.
A Prima Maroni az európai gesztenyefeldolgozási piac egyik meghatározó szereplője, magyar magántulajdonban van, alapítója már több mint harminc éve foglalkozik gesztenyés termékek gyártásával. A cég nemzetközi élelmiszeripari tanúsítványokkal rendelkezik, gesztenyéből készült termékek nagy választékát kínálja. Mivel a szűk piac miatt nincsen a gyártáshoz szükséges készen megvehető technológia, a vállalkozás a feldolgozáshoz használt berendezéseket többnyire maga fejleszti, szabadalommal is rendelkezik. A mostani beruházásnak köszönhetően a cég két új kutatás-fejlesztési munkahelyet tudott létrehozni.
A Prima Maroni a legnagyobb hazai áruházláncok beszállítója, valamint termékei kaphatóak például Kanadában és Ausztráliában is. A konzerv belföldön a cég webshopjában vásárolható meg, a hűtött gesztenyepüré több hazai és multinacionális kereskedelmi láncban és reformáruházban is elérhető.
(x)
Kapcsolódó cikkeink
Főzve, sütve és feldolgozott formában is egészséges csemege a szelídgesztenye
Elmaradt a megszokottól az idei szelídgesztenyetermés. Az őszi-téli időszak kedvenc…
Tovább olvasom >Magyarország Legjobb Cukrászdái 2024-ben
A viharos választási időszak után sokan találhatnak vigaszt egy kellemes…
Tovább olvasom >Magyar Édességgyártók Szövetsége: akadnak kihívások a piacon
A tavalyi infláció harapása az édességpiacon is mély nyomot hagyott.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kiberbiztonság = üzleti érdek
A digitalizáció mindennapjaink szerves részévé vált, ám a technológiai fejlődés…
Tovább olvasom >Aranyérmes borok a Lidl kínálatában
A Lidl Magyarország tíz évvel ezelőtt kötelezte el magát a…
Tovább olvasom >memoQ: Innováció a többnyelvű vállalati kommunikáció világában
A memoQ fordításmenedzsment-rendszer (TMS) forradalmasítja a vállalatok többnyelvű kommunikációját, megoldást…
Tovább olvasom >