Fagyasztás nélkül tárolható a gesztenyepüré a Prima Maronitól
Fagyasztás nélkül, hűtőben is eltartható, krémesebb és rögtön formázható az a gesztenyepüré, amely a Prima Maroni új technológiájával készült. Az eljárással, amelyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával fejlesztett ki az európai piacon is jelentős vállalkozás, olyan tartósítószer nélküli gesztenyekonzervet is lehet gyártani, amely hűtés nélkül szállítható és tárolható.

A szerkezet se sérül
Az új gesztenyefeldolgozási technológiát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 88,99 millió forintos támogatásával, fejlesztette ki a budapesti székhelyű, a hazai és külföldi piacokra is szállító Prima Maroni Kft., a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (KFI_16) pályázat keretében.
Tartósítószer és fagyasztás nélkül
Az új eljárással olyan gesztenyekonzervet tudnak gyártani, amely nem tartalmaz tartósítószert vagy stabilizátort, a hagyományos gesztenyepürénél szélesebb körben felhasználható, és szobahőmérsékleten két évig megőrzi minőségét. Az új konzervgyártási technológiát felhasználva újfajta gesztenyepürét is elő tudnak állítani, amelyet nem kell fagyasztóban tárolni, mert a termék normál hűtőben, 5-10°C-on is eltartható hat hónapig.
Korábban gesztenyéből a legnagyobb volumenben gyorsfagyasztott gesztenyepürét gyártottak Magyarországon, amelynek azonban az előállítási, szállítási és tárolási költsége igen jelentős, mivel –18 ̊C-ra van hozzá szükség. A Prima Maroni új technológiájával ez a költség megtakarítható, ami a megugrott energiaárak miatt különösen fontos. Ráadásul a késztermék krémesebb, plasztikusabb, rögtön formázható, a gesztenye ízanyagainak intenzitása jobban megmarad, a benne lévő élelmi rostok szerkezete nem sérül.
A fejlesztés kifizetődő, mert a gesztenye keresett külföldön, az Európai Unió tagországain túl például az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában vagy Izraelben is. Az új technológiával készült termékeket a Prima Maroni már bemutatta több hazai rendezvényen, valamint külföldi partnereknek is. Mindkét újítás elnyerte a cukrász szakma és a kereskedők tetszését.

Nincs szükség fagyasztásra
A Prima Maroni az európai gesztenyefeldolgozási piac egyik meghatározó szereplője, magyar magántulajdonban van, alapítója már több mint harminc éve foglalkozik gesztenyés termékek gyártásával. A cég nemzetközi élelmiszeripari tanúsítványokkal rendelkezik, gesztenyéből készült termékek nagy választékát kínálja. Mivel a szűk piac miatt nincsen a gyártáshoz szükséges készen megvehető technológia, a vállalkozás a feldolgozáshoz használt berendezéseket többnyire maga fejleszti, szabadalommal is rendelkezik. A mostani beruházásnak köszönhetően a cég két új kutatás-fejlesztési munkahelyet tudott létrehozni.
A Prima Maroni a legnagyobb hazai áruházláncok beszállítója, valamint termékei kaphatóak például Kanadában és Ausztráliában is. A konzerv belföldön a cég webshopjában vásárolható meg, a hűtött gesztenyepüré több hazai és multinacionális kereskedelmi láncban és reformáruházban is elérhető.
(x)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >A minőség és az ár alapján választanak a húsvéti édességek közül a vásárlók
A tudatosság jegyében telik az idei húsvéti szezon a hazai…
Tovább olvasom >Izgalmas kérdés, hogyan fog alakulni az ünnepi édességpiac
A kiskereskedők nehéz helyzetben futnak neki az ünnepi szezonnak, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hagyományos péksütemények kiváló minőségben, generációkon át
A Pécsváradon alapított Aranycipó Kft. immár több mint harminc éve…
Tovább olvasom >Megújult a Cup Revolution: itt a RevoUnion
Új ernyőmárkával és kibővített portfólióval folytatja működését a Cup Revolution. A…
Tovább olvasom >A sajátmárkák világa újra Amszterdamba költözik – interjú Peggy Davies-zel, a PLMA elnökével
A PLMA 2025-ös World of Private Label szakkiállítása újra Amszterdamba…
Tovább olvasom >