A FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) 140,9 ponton állt 2022 júliusában, ami 13,3 pontos (8,6 százalékos) csökkenést jelent a júniusihoz képest. Ez a negyedik egymást követő havi csökkenést jelent. Ennek ellenére még mindig 16,4 ponttal (13,1 százalékkal) a tavalyi év azonos havi értéke felett maradt. A júliusi csökkenés volt a legmeredekebb havi visszaesés az index értékében 2008 októbere óta, amit a növényi olaj- és gabonaindexek jelentős csökkenése vezetett, miközben a cukoré, a tejtermékeké és a húsoké is csökkent, de kisebb mértékben.
Mielőtt sorra vesszük a FAO élelmiszerár-indexének összetevőit, azért hangsúlyozzuk ki, hogy
- az index a 2014-16-os szintnél még mindig közel 50 százalékkal magasabban van
- A nemzetközi index immár négy hónapja tartó csökkenése a hazai élelmiszer értékláncban egyáltalán nem érzékelhető. Nálunk az agrárárak az első öt hónapban 37,2 százalékkal voltak magasabbak egy évvel korábbi szintjüknél. Az értékláncon előre haladva ugyan ezek a számok jelentősen kisebbek, de a fordulatnak még nincs nyoma.
Katt ide a teljes cikk és az összes grafikon megtekintéséért…