Ezt eszi Kapu Tibor az űrben
Negyvenöt évvel Farkas Bertalan űrrepülése után újra magyar űrhajós jár a világűrben: Kapu Tibor az Axiom Mission 4 keretében dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson. Bár a küldetés tudományos és technológiai jelentősége megkérdőjelezhetetlen, legalább ennyire izgalmas az a kérdés is, hogyan étkeznek az űrben – és mit eszik egy magyar űrhajós, ha honvággyal küzd a súlytalanságban – írja az Agrárszektor.
Nem csak kalória: tudomány a menü mögött
Az űrbéli táplálkozás messze túlmutat az egyszerű kalóriapótláson. Az űrügynökségek – így a NASA vagy az ESA – dietetikusai precíz számításokkal dolgoznak, figyelembe véve a mikrogravitációs környezet sajátosságait. A megfelelő tápanyagbevitel mellett ugyanis kulcsfontosságú az immunrendszer támogatása, a csont- és izomvesztés megelőzése, és nem utolsósorban a pszichés állapot fenntartása is.
Az ételek liofilizált vagy porított formában készülnek, így hosszú ideig eltarthatók, és víz hozzáadásával könnyen fogyaszthatók. A folyadékokat speciális alutasakokban tárolják, belső szeparátorral ellátva, hogy ne lebegjenek szét a súlytalanságban. Morzsalékos vagy romlékony élelmiszerek – mint a kenyér vagy az alma – tiltólistán vannak: előbbi morzsái veszélyesek lehetnek a műszaki rendszerekre, utóbbi túl gyorsan romlik, és nem mosható megfelelően.
Az űrételek lelke: íz, komfort és otthonosság
Az űrben az ízérzékelés megváltozik, a szaglás tompul, az ételek élvezeti értéke csökken. Ezért az űrételek fejlesztésébe egyre gyakrabban vonnak be séfeket is – nemcsak a változatosság, hanem a pszichés támogatás érdekében is. Kapu Tibor például saját kérésére magával vihette a fedélzetre az Erős Pistát, Piros Aranyat, tejberizst, fahéjas tekercset – sőt, kifejezetten számára készült el a „hungarikus” űrcsokoládé is.
Az édességek szerepe ugyanakkor minimális – a fő hangsúly a kiegyensúlyozott makrotápanyag-arányon van. Jelenleg a földi arányokat alkalmazzák, de egyre több kutatás szól amellett, hogy az űrkörnyezethez igazított étrendi protokollok hatékonyabbak lehetnek.
Több kalória, kevesebb izomvesztés
Egy űrhajós energiaigénye magasabb, mint földi társáé. Míg egy átlagos férfi napi 2500 kalóriát igényel, az űrhajós napi 3000–3200 kalóriát is elfogyaszt, mivel a súlytalanságban az izmok nem dolgoznak a test megtartásáért – ez gyorsabb izom- és csontvesztéshez vezet. A fokozott fehérjebevitel ezért kiemelten fontos.
Szigorú protokoll, személyes ízlés
Az űrutazásra készülők hónapokon át tartó orvosi és dietetikai felkészítésen vesznek részt. Dr. Takács Hajnalka dietetikus szerint „a NASA-nál és más űrügynökségeknél dolgozó szakemberek feladata, hogy pontosan kiszámolják, mit, mennyit és milyen formában ehet egy űrhajós”. A menü tervezésébe beleszámít az élettani állapot, a vitamin- és ásványianyag-szükséglet, valamint az egyéni preferenciák is.
Kapu Tibor étrendje tehát nemcsak tudományos precizitással tervezett energiapótlás, hanem egy darabka otthon is – egy kapszulába zárt kulturális identitás, amely segíthet abban, hogy a több ezer kilométerre a Földtől is ember maradjon az űrhajós.
Kapcsolódó cikkeink
A Stühmer Pillanat Korfu megérkezett a világűrbe!
Tegnap reggel sikeresen elindult Kapu Tibor kutatóűrhajós a Nemzetközi Űrállomásra…
Tovább olvasom >Megkezdődhet az űrben a növénytermelés
Az űrben termesztene növényeket a német BASF vegyipari vállalat –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Helyi gyártókkal lépne az uniós piacra a Temu
Egyre nagyobb hullámokat vet a Temu térnyerése Európában – most…
Tovább olvasom >Veszélyben az élelmiszerbiztonság? Magyarország nem támogatja a Mercosur-egyezményt
Komoly aggodalmakat fogalmazott meg Nagy István agrárminiszter az EU és…
Tovább olvasom >