Ezért olyan fontos szervezetünknek a víz
Az elmúlt időszak hozta korlátozottabb élethelyzet majd a hirtelen beköszöntő nyári meleg, szorgos hétköznapok és aktív hétvégi programok könnyen kizökkenthetnek belső egyensúlyunkból. Egyvalamit mindenképp érdemes azonban a korábbi, javarészt ingerszegény környezetnek is a javára írnunk: több időnk maradt befelé figyelni, életmódot váltani, vagy jobb szokásokat kialakítani. Ezeket érdemes átgondolnunk és a nyár folyamán is megtartanunk. Ilyen újdonság lehet például az egészségmegőrzésünkben kulcsszerepet játszó, megfelelő hidratálásra való tudatos odafigyelés: erről beszél a NaturAqua megkeresésére Turcsák Katalin, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa.
„INNI ÉS INNI!” Ez mindannyiunk napi teendő listáján szerepel valamilyen formában, hiszen a csapból is a hidratáció fontossága folyik, de a nagy rohanásban csak ritkán sikerül maradéktalanul eleget tenni eziránti igényünknek. Pedig a szervezetünk megfelelő hidratáltsága nemcsak az egészségünk megőrzését tekintve fontos, hanem a jó közérzet fenntartásához is szükséges, de a teljesítményünk, vagy akár a stressz-szintünk is múlhat azon, hogy eleget iszunk-e.
De miért is fontos ennyire a megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitel? Turcsák Katalint, a MDOSZ dietetikusát, okleveles táplálkozástudományi szakembert kérdeztük:
„Az emberi test körülbelül 70%-a víz. A víznek többek között szerepe van a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában, valamint a sav-bázis egyensúly fenntartásában. A megfelelő hidratálás hozzájárul szerveink optimális működéséhez, ezáltal befolyásolja a fizikai és szellemi teljesítőképességet és az immunrendszer működését. A megfelelő folyadékfogyasztás tehát rendkívül fontos”
– magyarázza a víz szervezetünkben betöltött szerepét a szakértő.
„Egy 2016/17-es hazai reprezentatív kutatás eredményei szerint már a 11-18 évesek folyadékfogyasztása is elmarad a kívánatostól, sőt, a kor előrehaladtával még csökken is” – folytatja Turcsák Katalin. „Hazai és nemzetközi ajánlások szerint a felnőttek számára javasolt napi folyadékmennyiség nőknél 2 liter/nap, férfiak esetén pedig 2,5 liter/nap, amit részben folyadékfogyasztással, részben megfelelő táplálkozással tudnak fedezni. Az egyéni folyadékszükségletet azonban számos egyéb tényező befolyásolja, mint például az adott személy kora, fizikai aktivitása, egészségi állapota, és a külső hőmérséklet. Kánikulában, illetve intenzív sportolás során – a fokozott izzadás következtében – jelentősen megnő a folyadékszükséglet, ami akár napi plusz 1-2 liter folyadékfogyasztást is indokolhat.”
Kor | Napi ajánlott folyadékbevitel |
1-3 évesek | 1,1-1,3 liter |
4-8 évesek | 1,6 liter |
9-13 éves lányok | 1,9 liter |
9-13 éves fiúk | 2,1 liter |
14 év fölött – nők | 2 liter |
14 év fölött – férfiak | 2,5 liter |
Azoknak, akiknek nehézséget jelent figyelni a napi folyadékpótlásra, talán jó hír, hogy a teljes napi folyadékbevitelbe beszámítandó a nap folyamán elfogyasztott összes ital és élelmiszer (pl. zöldségek, gyümölcsök, illetve a belőlük készült préslevek, smoothiek, turmixok, tejes italok, joghurtok, levesek, szószok, mártások, híg főzelékek) víztartalma is. Sőt, amíg az közismert tény, hogy a változatos étrend segíthet, hogy minden szükséges tápanyagból megfelelő mennyiséghez jusson a szervezetünk, azt kevesen tudják, hogy a változatosság elve a folyadékpótlásban is alkalmazható. A kutatási eredmények alátámasztják, hogy aki naponta többféle italt és ételt fogyaszt, az nagyobb valószínűséggel teljesíti a javasolt napi 2-2,5 liter folyadékbevitelt.
Fontos kiemelni, hogy bár fő a változatosság a folyadékbevitelben is, mégis, a javasolt folyadékpótlás alapja továbbra is a víz, és azon belül egy jó alternatíva lehet a természetes ásványvíz, hiszen azzal egyben fontos ásványi sókat is juttatunk a szervezetünkbe. Azért, hogy szívesebben fogyasszunk vizet, érdemes megtalálnunk a számunkra legfinomabb, legjobb összetételű ásványvizet. A zalaszentgróti, 680-690 méter mély forrásból nyert NaturAqua ásványvízben az ásványianyagok – kalcium, magnézium, hidrogén-karbonát és szulfát – harmonikus elegye adja a NaturAqua kellemes, kristálytiszta, bársonyos ízét, kiegyensúlyozottságát.
A dietetikus szerint amellett, hogy a minőségi hidratációra odafigyelünk, érdemes ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmazó ételeket és italokat fogyasztanunk, hogy így hozzájárulhassunk a testi-lelki feltöltődésünkhöz, és megtalálhassuk magunkban a változó körülmények közepette is a harmóniát.
Nézd meg, hogy milyen környezetben található Zalaszentgróton a NaturAqua kút, és tudj meg többet arról, hogy hogyan palackozzák a forrás 14 ezer éves szűrt vizét!
Kapcsolódó cikkeink
Szakértő: biztonságosan fogyasztható a csapvíz Magyarországon
Magyarország túlnyomó részén biztonságos, egészséges és korlátozás nélkül fogyasztható a…
Tovább olvasom >Segítség az ételérzékenyeknek
Az Auchan Alapítvány jóvoltából a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége háromféle…
Tovább olvasom >Egy cseppel közelebb az egészséghez: így lehet izgalmas a napi folyadékpótlás
A nem megfelelő hidratáció fejfájást, fáradtságot és koncentrációs problémákat okozhat,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csökkent a Ryanair nyeresége az első üzleti félévben: bevételnövekedés mellett mérsékelt eredmény
A Ryanair, Európa egyik legnagyobb fapados légitársasága, jelentős nyereségcsökkenést könyvelt…
Tovább olvasom >Megérkezett a Starbucks ünnepi italkínálata: új ízek és nosztalgikus kedvencek a téli hónapokra
A hideg hónapok beköszöntével a Starbucks ismét elhozza az ünnepi…
Tovább olvasom >Új szereplő a magyar légi piacon: decemberben indulhat a Hungary Airlines
A Cargo Facts nemzetközi légi teherszállítási portál jelentése szerint a…
Tovább olvasom >