Ezért éri meg tojást enni!
A tojás mindennapjaink része már az ősidők óta, szinte mindig találkozunk vele, fogyasztjuk és felhasználjuk valamilyen formában. De sokan nem ismerjük valójában, hogy mit is rejt a tojáshéj.
Tojás, a vitaminbomba
Már napi egy tojás is tartalmazza azokat az esszenciális vitaminokat, amelyek segítenek, hogy egészségesnek érezzük magunkat. Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája. A fehérje és a sárgája is teljesen megemészthető, feldolgozása közben pedig nem veszít értékeiből. A tojás fenséges tápláléknak minősül, hiszen tökéletes zsírösszetétele mellett megannyi vitamin és ásványi anyag található meg benne. Az A-vitamin és a B2-vitamon a látásra és a bőrre van jó hatással, a D-vitamin erősíti a csontokat, fogakat, az E-vitamin pedig az izmok és az idegrendszer egészségében játszik fontos szerepet.
A tojás segíti az immunműködést, az anyatej után a második legjobb minőségű tápanyagforrás. Kalóriaértéke elenyésző más ételekhez képest, 75 kcal energiatartalommal rendelkezik egy egész tojás. Jelentős fehérjetartalma miatt telítettség érzetet nyújt, így segít a diétában, az egészséges testsúly fenntartásában.
Az idősebb korosztály számára is fontos, hiszen a szív egészségére kiemelten jó hatással van, csökkenti a vérnyomást, az infarktus kialakulásának kockázatát, magas Omega-3 zsírsav tartalma pedig a szívbetegségek ellen véd.
Várandósság alatt a sejtek normál működéséhez kolin tartalma segít elkerülni a születési rendellenességek kialakulását, valamint hozzájárul a magzat agyszöveteinek és memóriájának fejlődéséhez.
Sokszínű étel, változatosan lehet elkészíteni, bármikor beszerezhető a boltokban és szinte az összes tápanyagot tartalmazza, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Elengedhetetlen kelléke a nagymamaféle palacsintának, az almáspitének és még megannyi finomságnak.
Tojás Világnap
A Tojás Világnapját 1996 óta világszerte ünneplik, minden év októberének második péntekjén. Az idei évben e nap alkalmából „Tévhitek helyett tájékozódj!” mottóval indított fenntarthatósági kampányt a magyarországi Tojásszövetség, melyben egy animációval mutatják be, hogy a tartásmód nincsen hatással a tojás minőségére és beltartalmi értékeire, ugyanakkor az EU-konform ketreces tartástechnológiának a legkisebb az ökolábnyoma és az üvegházhatása.
Bővebb információért a tojás jótékony hatásairól látogass el a https://www.amc.hu/tojaskampany/ oldalra és figyeld az Agrármarketing Centrum Facebook oldalát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Paradigmaváltás küszöbén az élelmezésben – A Lánchíd Klub szeptemberi ülésének vendége volt: Szöllősi Réka élelmiszer-politikai szakértő
Hátrányból indulunk! Egy globális paradigmaváltás küszöbén állunk! 2030-ig a G20…
Tovább olvasom >Tovább mélyül a Zalando és az OpenAI együttműködése
A Zalando negyedéves árbevétele 3,6 %-kal 2,8 milliárd euróra nőtt. A…
Tovább olvasom >Érdemes a hazai szárnyasokat választani Márton-nap alkalmából
Idén sem hiányozhat a Márton napi asztalról a libapecsenye. A…
Tovább olvasom >