Ezért drágább a barna tojás, mint a fehér
A vásárlók gyakran tapasztalhatják, hogy a barna tojások ára magasabb, mint a fehér tojásoké. Ez a különbség nem az egészségügyi vagy esztétikai tulajdonságokból ered, hanem mezőgazdasági okokból fakad. A barna tojást tojó tyúkok több takarmányt igényelnek, ami növeli a gazdálkodók kiadásait.
Daniel Brey, a Brey’s Egg Farm tulajdonosa a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy a tojások színét nem az táplálkozás, hanem az adott tyúkfajta határozza meg. Például a fehér leghorn csirkék fehér, míg a Rhode Island Red fajta barna héjú tojásokat tojnak. Az igazi költségkülönbség az állatok takarmányfogyasztásában rejlik.
Joan Frank, a Kaliforniai Egyetem dietetikai programigazgató-helyettese kiemelte, hogy a tojások tápértéke független a héj színétől. Ellentétben a népszerű vélekedéssel, a barna tojás nem egészségesebb a fehérnél. Phil Lempert élelmiszeripari elemző szerint az Egyesült Államokban a barna tojások általában 10%-20%-kal drágábbak.
David Anderson agrárközgazdasz professzor hozzátette, hogy a tojás ára szezonális ingadozásoknak van kitéve, és a takarmányköltségek is befolyásolják. A barna tojás magasabb termelési költségei miatt valószínűleg magasabb árat kell fizetniük a fogyasztóknak. A madárinfluenza kitörései is hozzájárulhatnak az áremelkedéshez, ha csökken a tojások előállítására használt állomány.
Kapcsolódó cikkeink
Drasztikus tojásáremelkedés Magyarországon: miért fizetünk ennyit a tojásért?
Az elmúlt években a magyar tojásárak drasztikus emelkedésének lehettünk tanúi,…
Tovább olvasom >Törékeny egyensúly
A tojás évezredek óta az egyik legfontosabb és legkeresettebb alapélelmiszer.…
Tovább olvasom >Tojáshiány az Egyesült Államokban: Korlátozásokat vezettek be a nagyobb kiskereskedelmi láncok
Az Egyesült Államokban egyre nagyobb problémát okoz a madárinfluenza-járvány, amely…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >