Ezerhétszáz gazda jelentett eddig fagykárt
Hétfőig 1700 gazdálkodó jelentette be tavaszi fagykárát, összesen mintegy 9200 hektárnyi területen, de ez a szám valószínűleg nőni fog még – mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.
Feldman Zsolt emlékeztetett: a gazdáknak 15 napjuk van a fagykár jelzésére. A rövid határidőt azzal indokolta a helyettes államtitkár, hogy ne lehessen fagykárra hivatkozva egy későbbi gazdálkodási hibából fakadó rossz termést kompenzálni közpénzből.
A kárenyhítési alap 24 milliárd forintos keretéből kaphatnak forrásokat tavaszi fagykáraik miatt a gazdák. A támogatást a gazdasági év lezárása után kapják majd, amelynek feltétele – az uniós szabály értelmében -, hogy a veszteség eléri-e a 30 százalékot. Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy érdemes minden kárt bejelenteni, mert a károk összeadódnak.
A helyettes államtitkár nem gondolja, hogy a magyar gyümölcsültetvények fele odaveszett volna. Van, ahol súlyosan károsodtak a területek, azonban az idei áprilisi fagy mozaikszerű volt, különböző mértékű kárt okozva a Kunsági borvidéktől a Nyírségig – ismertette. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Változás a növényvédő szerek piacán
A felhasználható hatóanyagok száma egyre jobban szűkül, azonban 2 egyszerű…
Tovább olvasom >Az élelmiszer-szuverenitás nemzetbiztonsági kérdés
Az elmúlt évek kihívásai világszerte megmutatták, hogy a jó minőségű…
Tovább olvasom >Megkezdődött a szüret a Dél-Balatonon
A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szerdán megkezdődött az…
Tovább olvasom >További cikkeink
MBH-elemzés: A vártnál jobb GDP adatokat közölt a KSH
2025 második negyedévében a KSH által közzétett GDP adatok az…
Tovább olvasom >Forró augusztusban bíznak a sörgyártók
A tavalyi közel három százalékos növekedést követően az idei első…
Tovább olvasom >Gulyás Gergely: kiterjeszti a kormány a kistelepülési élelmiszerüzletek támogatási programját
Kiterjeszti a kormány az 5000 fő alatti településeken indult élelmiszerüzlet-támogatási…
Tovább olvasom >