Ezek a legfrissebb sörtrendek
A Brewers of Europe idei fórumán, Antwerpenben a világ legismertebb szakemberei beszélgettek a sörvilág jelenéről és jövőjéről, régi és új alapanyagokról, meghatározó stílusokról és innovációs trendekről. Melyek is ezek?
Ma már a sörgyártásban is a folyamatos innováció és a fenntarthatóság a két fő téma. Az Európai Sörgyártók Szövetségének Antwerpenben folyó üzleti fórumán és a vele párhuzamosan zajló tudományos tanácskozáson csaknem 70 előadó és 1500 résztvevő gyűlt össze a világ minden tájáról, hogy az európai sörgyártás jövőjét meghatározó trendekről és technológiai lehetőségekről cseréljenek gondolatokat.
A fejlett technológiájú üzemekben az újra felfedezett élesztő törzsek és új alapanyagok felhasználása teljesen új ízvilágú sörök megalkotását teszik lehetővé. A jól ismert, de sokáig háttérbe szorult „kveik” elnevezésű élesztő például a mai igényeknek jól megfelelő, különleges gyümölcsízt ad az italoknak. Az új sörtípusok közül a kávéból, szőlőből készülő tarthat számot szélesebb körű érdeklődésre, de az új hóbortként megjelenő csillogó sörök elterjedése is okozhat meglepetést.
Az előadók mindegyike egyetértett abban, hogy a gyártástechnológia legnagyobb fejlődése az alkoholmentes sörök területén tapasztalható. A harmonikus ízvilágot biztosító új technológiáknak köszönhetően ezeknek az ízesített vagy ízesítetlen italoknak az elkövetkező években várható az igazi áttörése. Köszönhetően azon fogyasztói igények megerősödésének, amik a kizárólag természetes alapanyagokból készült italokat részesítik előnyben. A legújabb trendek szerint a gluténmentes sörök törnek előre a sörspecialitások terén. A spanyol kisüzemi sörök iránt érdeklődő fogyasztók 52%-a már ezeket az új slágertermékeket keresi.
A sörgyártásban a csökkentett súlyú üveg- vagy aludoboz-csomagolások már nem jelentenek újdonságot, a fókusz inkább azon van, hogy a gyártók olyan anyagokat találjanak, amik könnyen hasznosíthatók újra és rövid úton illeszthetők vissza a helyi körforgásos gazdaságba. A nehézséget az iparág számára egyes anyagok teljes mellőzése jelenti a gyártás, csomagolás és a szállítás területén. Ez az új kihívás globális megoldást követel. Ausztráliában egyes helyeken már a hatos egységcsomagolások összefogására használt műanyagot újrahasznosított papírkartonnalhelyettesítették. Melbourne-ben még ennél is tovább léptek: ugyanezt a kartoncsomagolást olyan gabonából állítják elő, ami egyébként a sörfőzés mellékterméke.
Mi lesz itthon?
„Nagyon felgyorsult és sok irányban ágazik el az innováció a söriparban” – számolt be dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója, aki elmondta, hogy a legtöbb sört ugyan a csehek és a németek fogyasztják, mégis az új trendek sokszor más európai országokban, például hazánkban jelennek meg először. A Sörszövetség vezetője osztja a nemzetközi szakértők véleményét, akik azt várják, hogy egész Európában tovább fog nőni az alkoholmentes és a csökkentett alkohol tartalmú sörök forgalma. „Magyarországon ezen a területen az európai átlaghoz közeli piaci részesedést várunk idén” – mondta a Szövetség vezetője.
Kapcsolódó cikkeink
Május 17. ünnep a magyar kisüzemi sörök kedvelői számára
Május 17-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az…
Tovább olvasom >Megújuló energiával készített alkoholmentes sört a Carlsberg Svédországban
Carlsberg Sweden legújabb terméke az „Electric Beer”, egy limitált szériás,…
Tovább olvasom >Prémium ízek, mentes lendület
A sörpiac prémiumizációja tovább erősödik, a fogyasztók egyre inkább a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >Új elnökséggel és megújult célokkal folytatja a munkát az MLSZKSZ
Tisztújító közgyűléssel és szakmai konferenciával zárta a 2024-es évet a…
Tovább olvasom >A Promóciók napján átadásra kerültek az „Év Promóciója 2025” díjak
Idén 17. alkalommal került megrendezésre, a Trade magazin szervezésében az…
Tovább olvasom >