Ez lehet a csökkenő magyar sörfogyasztás ellenszere
Csökkenő tendenciát mutat a sörfogyasztás az utóbbi években Magyarországon, ugyanakkor előtérbe került a minőség és a fogyasztók sosem látott sokszínűségű kínálatból válogathatnak. Utóbbi lehet az, amely újból a figyelem középpontjába helyezi az iparágat.

2023-ban 11 százalékkal értékesítettek kevesebb sört, mint egy évvel korábban
2024-ben több mint 250-féle sörrel, a legkirályabb hazai sörfőzdék kézműves különlegességeivel, az importőrök parádés nemzetközi sörkínálatával várja szeptember 3. és 8. között a budapesti Szabadság téren, a SPAR Magyarország támogatásával a Belvárosi Sörfesztivál a kilátogatók, amelynek idén is a célja, hogy újra trendivé tegye a minőségi sörfogyasztást a fiatalok körében.
A magyarországi sörfogyasztás a rendszerváltás környékén még nagyjából 100 liter/fő/év volt. Knap Gábor, a Beerporn.hu sörmagazin főszerkesztője a jelenlegi helyzettel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy ez mára nagyjából 70 literre esett vissza. Viszont a jelenlegi választék össze sem hasonlítható a korábbival. Hiába az emelkedő árak és a kisüzemi sörfőzdék továbbra is alacsony – 3-4 százalékos – piaci részesedése, a magyar kisüzemi/kraft sör szegmens, fogyasztói szempontból továbbra is virágzik. Nem változott ugyanis a vezető magyar kisüzemi sörfőzdék innovatív hozzáállása, és továbbra is akár havonta több újdonsággal is megjelennek a piacon – tette hozzá.
2023-ban 11 százalékkal értékesítettek kevesebb sört, mint egy évvel korábban, ugyanakkor tavaly a legnagyobb magyar sörfesztiválon ötven kiállító többszáz féle sörét kóstolhatta a közönség. A szeptember 3-án kezdődő, és egészen 8-ig tartó Belvárosi Sörfesztiválon idén még a tavalyinál is szélesebb választék áll a vendégek rendelkezésére – mondta Kurucz Dániel a fesztivál főszervezője.
Az új, leginkább szezonális, egyszeri kiadású különlegességek a nyári hónapokban legfőképp továbbra is a New England IPA és a különféle savanyú sör (berliner weisse, gose) stílusokban, az év hűvösebb időszakában pedig a desszertsörök kategóriájában, illetve különféle stoutok formájában látnak napvilágot.
Nyüzsgés a prémium szegmensben
A kisüzemi sörfőzdék rendszeres újdonságokkal előrukkoló képviselői túlnyomórészt a prémium/szuperprémium szegmensbe termelnek, ahol az áremelkedések ellenére csak kisebb mértékben esett vissza a kereslet. Knap felhívta arra is a figyelmet, hogy ez korántsem csak a kisüzemek esetében figyelhető meg: a négy legnagyobb magyar gyártót és forgalmazót tömörítő Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint a magyar piac továbbra is a minőség felé tart: a saját márkás és az alacsony kategóriás termékek szorulnak vissza, a magasabb minőségű sörök javára.
A 2023-as Belvárosi Sörfesztiválon tavaly kb. 160 ezer liter, szinte megszámlálhatatlan stílusban készülő sör fogyott. Az idei, szeptemberi rendezvényen a kb. 50 sörös stand, több mint 250 féle söre mellett lesz egy olyan is, amelynek a rendezvény követői szavazhatták meg a típusát. A rendezvény hivatalos itala, a Festival Hippie ebben az évben egy könnyed, német, amerikai és ausztrál komlókkal készült hazy IPA lesz. A termék először a rendezvény első napján lesz kóstolható a budapesti Szabadság-téren.
Kapcsolódó cikkeink
Prémium ízek, mentes lendület
A sörpiac prémiumizációja tovább erősödik, a fogyasztók egyre inkább a…
Tovább olvasom >Radler Reboost Meggy Izotóniás ital, BIO Pécsi Prémium Lager
A Radler Reboost egy izotóniás, meggyes ital. Alkoholmentes világos sör…
Tovább olvasom >Brandépítés a fesztiválokon
A fesztiválok mára a márkák számára nem csupán szponzorációs felületek,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az élelmiszerbiztonságra is kihathat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >Trónfosztás a luxusvilágban: az Hermès megelőzte az LVMH-t
A luxusiparban új korszak kezdődhet: az Hermès átvette a világ…
Tovább olvasom >Több mint 10 ezer tonna élelmiszert mentett meg az Élelmiszerbank 2024-ben
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2024-ben összesen 10 359 tonna lejáratközeli…
Tovább olvasom >