Ez az, ami a legjobban drágult az élelmiszerek között
2020. májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. Az infláció lassulásában a szolgáltatások tavalyi évnél mérsékeltebb áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet.
12 hónap alatt, 2019. májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 8,4%-kal nőtt, ezen belül a párizsi, kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 19,1, a cukoré 15,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,6%-kal lett magasabb – derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,7, ezen belül a dohányáruké 11,1%-kal emelkedett. A szolgáltatásokért 2,6%-kal kellett többet fizetni, ezen belül a lakásjavítás, karbantartás ára 11,7, a járműjavítás, karbantartásé pedig 9,3%-kal nőtt. A járműüzemanyagok ára 22,0%-kal csökkent.
A cikk folytatása itt olvasható…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Paradigmaváltás küszöbén az élelmezésben – A Lánchíd Klub szeptemberi ülésének vendége volt: Szöllősi Réka élelmiszer-politikai szakértő
Hátrányból indulunk! Egy globális paradigmaváltás küszöbén állunk! 2030-ig a G20…
Tovább olvasom >Megháromszorozódik a műanyag-szennyezés? – a Körkörös.hu legfrissebb összeállítása
Hiába jelenti már most a műanyagszennyezés korunk egyik legégetőbb környezetvédelmi…
Tovább olvasom >Elismerték a gabona és olajosnövény termesztés új ÜHG-kibocsátási értékeit
2023-ban kérte fel az Európai Bizottság a tagállamokat, hogy nyújtsanak…
Tovább olvasom >