Évjáratos pezsgők az Alföldről
Nemrégiben nyerte el Koch Csaba a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját 2012-es Csanád cuvée-jével. A borász nem pihen, sokat ígérő pezsgőpincét alapított.
Két évvel ezelőtt vágott bele a pezsgőkészítésbe a Hajós-Bajai borvidéken gazdálkodó Koch Csaba, aki az első, már kész tételeket a napokban mutatta be borszakíróknak. A 2016-os chardonnay-ból, cserszegi fűszeresből és kékfrankosból összesen négy pezsgő készült – utóbbi fajtából egy rozé és egy vörös változat is. A mindössze évi néhány ezer palack, méthode traditionnelle eljárással készülő évjáratos pezsgő egyediségét részben az adja, hogy a borotai birtok körüli szőlők mészben igen dús bácskai talajon növekednek, ami kifejezetten szép, pezsgőkészítésre alkalmas savszerkezetet hoz létre a gyümölcsben.
Koch Csaba a szokásos pezsgőszüretnél kicsit később szedi le a fürtöket a tőkékről, így barátságosabb savak és érleltebb ízvilágot várva így a pezsgőben. A Chardonnay brut pezsgőt a borszakírók elismeréssel kóstolták, és egyedi, minőségi italként emlegették Magyarország egyik első palackérlelésű cserszegi fűszeres pezsgőjét is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
9 milliárd forint a K&H SZÉP kártyákon
Hónapról hónapra növekszik a K&H SZÉP kártya forgalom, de még…
Tovább olvasom >Időben kezdik
Kortársaiktól tanulják meg a helyes táplálkozást az iskolások a Magyar…
Tovább olvasom >Érzelmek és emlékek
A desszertnek érzelmeket, emlékeket kell ébreszteni – ez Tiziano Mita…
Tovább olvasom >