Évi 300.000 hamburger értékesítése 700 szürkemarha fennmaradását biztosítja
Ősei a honfoglaló magyarokkal érkezhettek a Kárpát-medencébe, a hatvanas években kis híján kihalt, hosszú távú fennmaradásának alapfeltétele pedig a szürkemarhahús fogyasztásának népszerűsítése a gasztronómiában. A 7500 egyedet számláló teljes hazai szürkemarha állomány több mint 15 százalékát, 1200 állatot tartó Kenyeres Birtok nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy átvezeti a szürkemarhát a XXI. századba, méghozzá úgy, hogy szó szerint kezünkbe adja – egy, az egész világon egyedülálló hamburger formájában.
A Birtok az első piaci szereplő, amely a teljes termékláncot lefedve, a tenyésztéstől a feldolgozáson keresztül a végfogyasztókat kiszolgáló, folyamatosan bővülő, országos street food hálózatig ilyen komplex módon veszi ki a részét a fajta gazdaságos fenntartásából.
A magyar szürkemarha állománya jelentősen nőtt az elmúlt évtizedekben, miután a 20. század közepén majdnem kihalás szélére került. A 70-es évek óta állománya folyamatosan gyarapodik. Az ikonikus, és a génkészlet őrzéséért is felelős hortobágyi gulya mellett egyre több magángazdálkodó is vállalkozik a szigorúan szabályozott tartási körülményeket megkívánó szürkemarha tartására.
Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb, a hozzávetőleg 1200 állatot tartó bajai székhelyű Kenyeres Birtok, ahol nemcsak a hungarikumként már világszerte ismert haszonállat tenyésztésével és feldolgozásával foglalkoznak, de zászlajukra tűzték a fajta népszerűsítését is a fogyasztók körében. A terméklánc végén egy folyamatosan bővülő országos franchise food truck hálózat áll. A kivételesen értékes hús feldolgozása a birtok saját húsüzemében történik, a hamburgerbuci saját pékségben sül, a húspogácsák pedig 100 százalékban saját nevelésű szürkemarhából készülnek, ráadásul a pogácsákba bekerülnek az értékes húsrészek is, ami egyáltalán nem megszokott a hamburger piacon. Ezzel az egyedülálló hamburger teljes útja végigkövethető a borjú születésétől az ízletes falatokig.
Szürkemarha matek
Egy átlagos 500-600 kg-os vágósúlyú szürkemarhából mintegy 1500 darab 150 grammos hamburgerpogácsa készíthető. A Birtok középtávú célja évi 300.000 db hamburger értékesítése, melyet évi 200 vágómarha tartását képes fedezni. Figyelembe véve a 3 és fél éves nevelési időszakot, csak a hamburgerek 700 szürkemarha hosszú távú fennmaradását szolgálják, mely a hazai teljes állomány közel 10 százaléka. Ha figyelembe vesszük, hogy a burgereken kívül 100 százalék szürkemarha sonkákat és szárított hústermékeket is kínálnak, akkor ez a 700-as darabszám még magasabb lehet. Mindemellett szalámik is készülnek a Birtokon, mely termékcsaládot hamarosan a világ legigényesebbnek tartott húspiacára, Japánba exportálják.
Folyamatos expanzió
A mára hat városban jelenlévő Kenyeres Birtok hálózata folyamatosan gyarapodik.
“A jelenlegi terveink között szerepel az országos food truck hálózat további bővítése. Szeretnénk a közeljövőben tíz helyszínen jelen lenni, valamint tervezzük az ország első olyan street food éttermének megnyitását Budapesten, ahol szürkemarha ételeket és termékeket lehet fogyasztani és vásárolni”
– mondta el Csillag Sándor, a Kenyeres Birtok franchise igazgatója.
Mennyi van a hamburgeredben?
“Nagyjából 15.000 km-t sétál egy átlagos szabadtartású szürkemarha, mire 3 és fél éves korára eléri a 500-600 kg körüli vágósúlyt. Nem csoda, hogy a legelőn kizárólag friss füvet és gyógynövényeket, télen és a hízlalási időszakban pedig szénát és kukoricát fogyasztó állatok húsminősége semmi mással össze nem hasonlítható. Bármilyen ipari eredetű táppal, terméktakarmánnyal tilos etetni őket. Lassú növekedésük szintén hozzájárul a kivételesen tömör és ízgazdag húsminőség eléréséhez. Vízigényüket is természetes forrásból fedezik, és ökológiai lábnyomukat nem növelik a Kenyeres Birtok természetvédelmi besorolás alá eső legelőit taposó patáik sem, hiszen ennek köszönhetően alakulhatnak ki a terület egyedülálló növénytársulásai”
– tette hozzá Vig Gergő a Kenyeres Birtok birtokigazgatója.
A Kenyeres Birtokról röviden:
A Mogyi Kft. alapító tulajdonosa, Kenyeres Zoltán által megálmodott és 2010-ben létrehozott Kenyeres Birtokon 152 hektáros szántóföldön és 180 hektáros legelőn szabadon mozognak az állatok. Gazdag szárazanyag- és vastartalmú húsuk feldolgozása saját húsüzemben történik, az értékes húsrészek felhasználásával. A Kenyeres Birtok küldetésének tekinti az egészséges szürkemarha fogyasztásának népszerűsítését food truck hálózatukon keresztül, melynek kínálata folyamatosan bővül.
Kapcsolódó cikkeink
A szürke marha legszebb árnyalatai
A kis híján kihalt szürke marha hosszú távú fennmaradásának alapfeltétele…
Tovább olvasom >Tisztelettel és megbecsüléssel tekintünk magyar szürke szarvasmarhára
Kiemelt cél az állattartó gazdaságok versenyképességének javítása és fejlesztése, valamint…
Tovább olvasom >Kiemelten támogatja az agrártárca az őshonos fajták megőrzését
Nagy energiát és jelentős forrást biztosít az Agrárminisztérium az őshonos…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >