Évente egymillió tonna élelmiszer kerül a kukába Ausztriában
Évente egymillió tonna élelmiszer kerül a kukába Ausztriában – derül ki egy hétfőn Linzben bemutatott tanulmányból, amelyet az osztrák környezetvédelmi minisztérium, több tartomány és a bécsi Munkakamara (AK Wien) megbízásából készített az Osztrák Ökológiai Intézet.
A világ élelmiszertermelésének harminc százalékát nem fogyasztják el. Európai uniós szinten évente 89 millió tonna élelmiszer kerül a kukába. Ausztriában 300 ezer tonna élelmiszert a háztartások, 250 ezer tonnát a vendéglátás, 100 ezer tonnát az élelmiszerkereskedelem dob ki, a többi az előállítás és feldolgozás során végzi a szemetesben.
Bécsben a szociális boltok 102 leadóhelyén és egyéb karitatív szervezeteknél mintegy 11 ezer tonna élelmiszert vettek át legutóbb országszerte, ebből tízezer tonna a fogyasztókhoz került. Több mint a fele az élelmiszeradományoknak a kereskedelemből származik, a maradék a sütödékből, nagykereskedőktől, előállítóktól vagy a piacokról, esetleg magánháztartásokból.
A rendszer alapvetően működik, a 96 százalékos felhasználási arány nagyszerű – mondta az alsó-ausztriai környezetvédelmi tanácsos, Rudi Anschober, aki a tanulmány eredményeit a jövő héten mutatja be részletesen a tartományi környezetvédelmi konferencián.
A felmérés rámutat: az élelmiszert gyorsabban kellene továbbadni, a terméket pedig rögtön a tömegétkeztetésbe kellene juttatni. Fontos szempont még a hűtés is, ahol ugyanis gyümölcsöt és zöldséget nagy mennyiségben használnak, ott gondoskodni kell arról is, hogy sokáig eltartható legyen az áru.
A szakértők szorgalmazzák továbbá a jobb szállítást és elosztást. A SOMA szociális bolt vezetője azt javasolta, hogy inkább egy nagyobb bolt működjön elosztóközpontként. A mozgó leadóközpontok ugyanis hetente csak egyszer nyitnak ki, a nagyobb boltok pedig a tárolásról is jobban tudnak gondoskodni.
Ausztriában a nagy üzletláncok is részt vesznek az élelmiszerek leadásában. A Spar áruházlánc fenntarthatósági vezetője, Franz Hölzl szerint a munkatársak erkölcsileg sem értenek azzal egyet, hogy a szemétbe dobjanak élelmiszert.
Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékonyabb felhasználásért küzdő United Against Waste Egyesület készített korábban tanulmányt a témában, amelyből többek között az is kiderült, hogy odafigyeléssel 2020-ig megfelezhető az élelmiszerhulladék mennyisége. (Gräf Szilvia, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Ausztriában csökkentek a nagykereskedelmi árak áprilisban
Ausztriában a nagykereskedelmi árak havi és éves összevetésben egyaránt csökkentek…
Tovább olvasom >Nehezen újrahasznosítható hulladékok: megoldások születőben, de még messze a cél
Bár egyre több hulladéktípus válik újrahasznosíthatóvá, számos anyag feldolgozása továbbra…
Tovább olvasom >Fejenként 62 kg ételt pazarolunk el évente
Egyre égetőbb problémát jelent az élelmiszer-hulladék és a túlfogyasztás: a…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >A vártnál magasabb lett az április infláció
Áprilisban 4,2 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig…
Tovább olvasom >