Évente egymillió tonna élelmiszer kerül a kukába Ausztriában
Évente egymillió tonna élelmiszer kerül a kukába Ausztriában – derül ki egy hétfőn Linzben bemutatott tanulmányból, amelyet az osztrák környezetvédelmi minisztérium, több tartomány és a bécsi Munkakamara (AK Wien) megbízásából készített az Osztrák Ökológiai Intézet.
A világ élelmiszertermelésének harminc százalékát nem fogyasztják el. Európai uniós szinten évente 89 millió tonna élelmiszer kerül a kukába. Ausztriában 300 ezer tonna élelmiszert a háztartások, 250 ezer tonnát a vendéglátás, 100 ezer tonnát az élelmiszerkereskedelem dob ki, a többi az előállítás és feldolgozás során végzi a szemetesben.
Bécsben a szociális boltok 102 leadóhelyén és egyéb karitatív szervezeteknél mintegy 11 ezer tonna élelmiszert vettek át legutóbb országszerte, ebből tízezer tonna a fogyasztókhoz került. Több mint a fele az élelmiszeradományoknak a kereskedelemből származik, a maradék a sütödékből, nagykereskedőktől, előállítóktól vagy a piacokról, esetleg magánháztartásokból.
A rendszer alapvetően működik, a 96 százalékos felhasználási arány nagyszerű – mondta az alsó-ausztriai környezetvédelmi tanácsos, Rudi Anschober, aki a tanulmány eredményeit a jövő héten mutatja be részletesen a tartományi környezetvédelmi konferencián.
A felmérés rámutat: az élelmiszert gyorsabban kellene továbbadni, a terméket pedig rögtön a tömegétkeztetésbe kellene juttatni. Fontos szempont még a hűtés is, ahol ugyanis gyümölcsöt és zöldséget nagy mennyiségben használnak, ott gondoskodni kell arról is, hogy sokáig eltartható legyen az áru.
A szakértők szorgalmazzák továbbá a jobb szállítást és elosztást. A SOMA szociális bolt vezetője azt javasolta, hogy inkább egy nagyobb bolt működjön elosztóközpontként. A mozgó leadóközpontok ugyanis hetente csak egyszer nyitnak ki, a nagyobb boltok pedig a tárolásról is jobban tudnak gondoskodni.
Ausztriában a nagy üzletláncok is részt vesznek az élelmiszerek leadásában. A Spar áruházlánc fenntarthatósági vezetője, Franz Hölzl szerint a munkatársak erkölcsileg sem értenek azzal egyet, hogy a szemétbe dobjanak élelmiszert.
Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékonyabb felhasználásért küzdő United Against Waste Egyesület készített korábban tanulmányt a témában, amelyből többek között az is kiderült, hogy odafigyeléssel 2020-ig megfelezhető az élelmiszerhulladék mennyisége. (Gräf Szilvia, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Novemberben 4,4 százalékos növekedés volt tapasztalható az élelmiszerek exportjában Ausztriában
Tavaly novemberben jóval nagyobb mértékben esett vissza az osztrák export…
Tovább olvasom >Folytatódik a harc az élelmiszerpazarlás ellen
Magyarország kormánya az elmúlt években számos intézkedést tett az élelmiszerpazarlás…
Tovább olvasom >1700 tonna élelmiszert mentett meg a Munch 2024-ben
Közel öt éve kulcsfontosságú szereplője a magyar és kelet-közép európai…
Tovább olvasom >További cikkeink
MBH Bank: A januári inflációs adat után 4,6%-ra emeljük idei inflációs prognózisunkat
A decemberi 4,6%-os év/év alapú áremelkedést követően 2025. januárban 5,5%-kal…
Tovább olvasom >Az ESG fenntarthatóság egyre fontosabb a hazai kkv-k számára
A fenntarthatóság és a vállalatirányítási szempontok (ESG: Environmental, Social, Governance)…
Tovább olvasom >Nem magyar sajátosság a kiugró januári infláció – ekkor fékezhet az áremelkedés
Az év eleji áremelések hatásai egyértelműen megmutatkoznak a legfrissebb inflációs…
Tovább olvasom >