Évente 200 millió kínai betegszik meg a szennyezett ételtől

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 07. 05. 10:49

Az élelmiszerbiztonság sürgős javítását ígéri a kínai vezetés – írja a szerdai Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) központi pártlap.

A kormány az élelmiszerbiztonság legsürgetőbb kérdéseinek rendezésén túl a jelenleginél hatékonyabb szabályozási rendszer és jogi környezet bevezetését, valamint az élelmiszerbiztonság garantálásához szükséges technikai segítség nyújtását is megígérte. Az ügy most először kerül a helyi kormányzatok éves teljesítményeinek mutatói közé is.

Egységes és országos adatbázist hoznak létre, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon az előírások ellen vétő vállalatok neve. Az élelmiszerbiztonság növelésébe a kínai fogyasztókat is fokozottabb mértékben kívánják bevonni, így pénzjutalmat ígérnek a visszaéléseket bejelentő lakosoknak.

Az élelmiszerbiztonság állandó téma a kelet-ázsiai országban, ahol szinte hetente derül fény újabb és újabb visszaélésekre. Múlt héten az egyik legkedveltebb tejbe került lúgos víz, előtte több tízezer csomag bébiételt vettek le a boltok polcairól, miután kiderült, azok nagy mennyiségben tartalmaznak higanyt. Június elején a vezetés egyhetes kampányt indított az élelmiszerek biztonságának javítására.

Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes ekkor úgy fogalmazott: az élelmiszerbiztonság minden egyes embert érintő, alapvető és fontos téma, az egész iparágban nagyobb becsületességére van szükség, az előírások ellen vétőket pedig szigorúan meg kell büntetni.

Egy áprilisi, élelmiszerbiztonsági konferencián elhangzott adatok szerint évente a lakosság 15 százaléka, vagyis több mint 200 millió kínai betegszik meg szennyezett étel fogyasztása miatt. Az adat a baktériummal, élősködőkkel szennyezett, a káros hozzáadott anyagokat és a természetes méreganyagokat tartalmazó ételekre vonatkozik. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink